Doskonały czekoladowy biszkopt, nasączony likierem z czarnej porzeczki, z porzeczkowym dżemem i kremem na bazie bitej śmietany i mascarpone przykryty chrupiącą kakaową bezą składa się na pyszne ciasto. Ciasto cassis przygotowane na podstawie tego przepisu jest przepyszne, wilgotne, lekko kwaskowate, bardzo owocowe, a jednocześnie niezbyt słodkie. 
5 jajek 
3/4 szklanki cukru 
2/3 szklanki mąki tortowej 
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/3 szklanki kakao 
50 g gorzkiej czekolady 
Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę, stopniowo dodając cukier. Gdy piana będzie sztywna, lśniąca, a cukier całkowicie rozpuszczony, kolejno dodawać po jednym żółtku. Mąkę i kakao przesiać przez sito i wraz ze startą czekoladą dodać do masy jajecznej. Delikatnie wymieszać szpatułką, krótko, tylko do połączenia składników. Mniejszą blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać przygotowaną masę i wyrównać powierzchnię. Biszkopt wstawić do piekarnika nagrzanego do 160º C na około 35 minut. Biszkopt wystudzić. 
4 białka 
1 szklanka cukru
1 1/2 łyżki kakao 
1 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej 
1 łyżka octu 
szczypta soli
Białka ubić z solą na sztywną pianę, stopniowo, łyżka po łyżce dodawać cukier. Kiedy cukier będzie rozpuszczony, a piana sztywna i błyszcząca, dodać mąkę, kakao, ocet i krótko zmiksować, tylko do połączenia składników. Białka wylać na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę, w której wcześniej piekł się biszkopt. Wstawić do nagrzanego do 160º C piekarnika i piec 15 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 90º C i piec jeszcze 30 minut. Bezę wystudzić. 
500 ml śmietany do ubijania
500 g mascarpone 
2 łyżki cukru pudru 
2 szklanki dżemu z czarnych porzeczek z likierem 
8 łyżek likieru z czarnej porzeczki
1/4 szklanki wody
Mascarpone i śmietanę umieścić wraz z cukrem pudrem w misie miksera i ubijać do uzyskania konsystencji kremu. Przegotowaną, ostudzoną wodę wymieszać z likierem i nasączyć biszkopt ułożony w formie. Na wierzchu rozsmarować dżem, a na nim wyłożyć krem z mascarpone. Na wierzchu ciasta położyć wystudzoną bezę. Ciasto schłodzić w lodówce.



















































