Klasyczne ciasto z dodatkiem ziemniaków, mąki pszennej, ziemniaczanej i jajek, nadziane truskawkami, podane z tartą bułką zrumienioną na maśle i cukrem, to połączenie idealne. Pyszne, mięciutkie ziemniaczane knedle z truskawkami, to doskonały letni obiad, smakuje małym i dużym.
750 ugotowanych ziemniaków
150 g mąki pszennej
100 g mąki ziemniaczanej
1 jajko
sól
500 g truskawek
Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę, połączyć z mąkami, jajkiem, szczyptą soli i dokładnie wyrobić. Z ciasta uformować wałek, kroić na kawałki, kawałki rozpłaszczyć na placuszki i wkładać w nie truskawki i dokładnie zlepić brzegi, formując kulki. Knedle obaczyć w mące i układać na desce obsypanej mąką. Knedle wkładać partiami do osolonego wrzątku i gotować około 3 minut, od momentu gdy wypłyną. Wybrać łyżką cedzakową i przełożyć na półmisek. Knedle podawać ze zrumienioną na maśle bułką tartą, posypane cukrem.
ale mam ochotę na takie knedle :)
OdpowiedzUsuńJejku co za smaki!
OdpowiedzUsuńRozkoszne...
Jejku co za smaki!
OdpowiedzUsuńRozkoszne...
Ojej, muszę zrobić! Dobrze, że mi o nich przypomniałaś :)
OdpowiedzUsuńKnedle wyszły z tego o widzę wspaniałe;)
OdpowiedzUsuńKnedle z truskawkami uwielbiam , tylko mi Kamilko nie pisz ,że masz jeszcze świeże truskawki?
OdpowiedzUsuńAluś, o tak u nas jeszcze świeże truskaweczki można kupić bez problemu, i są bardzo soczyste i słodkie :) Buziole!
UsuńToć to jakaś jawna niesprawiedliwość :D , ja widziałam i u nas , ale cena z kosmosu i jakieś takie wielkie , równiutkie jak z matrycy, jak te z Hiszpanii
Usuń