"Lato lato wszędzie. Zwariowało oszalało moje serce. Lato lato wszędzie" i już najwyższa pora na makaron na cztery pory roku przygotowany z Marzenką, Małgosią, Magdą i Aluchą. Jagodowy makaron z sosem kurkowym, to moja propozycja makaronu na cztery pory roku - lato. Pyszne jagodowe wstążki makaronu połączyłam z klasycznym sosem kurkowym, doprawionym czosnkiem, białym winem i natką pietruszki. Leśne, bardzo proste składniki to letnia eksplozja smaków.
1/4 szklanki jagód
1/4 szklanki wody
270 g mąki pszennej
1 jajko
1 łyżka oliwy
1 łyżeczka soli
1/4 szklanki wody
270 g mąki pszennej
1 jajko
1 łyżka oliwy
1 łyżeczka soli
Do garnka wsypać jagody, wlać wodę i całość zagotować, gotować kilka minut, aż jagody się rozpadną. Sok jagodowy lekko ostudzić, a następnie przecedzić na sicie wyłożonym gazą. Mąkę przesiać do miski, dodać sól, oliwę, rozbełtane jajka oraz sok jagodowy. Ze składników zacząć wyrabiać ciasto, do momentu, aż stanie się gładkie i elastyczne. Ciasto przełożyć do miski, nakryć ściereczką i odstawić na 30 minut. Po tym czasie ciasto podzielić na części i każdą część cienko rozwałkować na podsypanym mąką blacie. Rozwałkowane płaty ciasta zawinąć i pokroić w niezbyt szerokie wstążki. Makaron gotować partiami w osolonym wrzątku z oliwą, około 2 minut, a następnie odcedzić.
250 g kurek
2 łyżki oleju
1 cebula
1 ząbek czosnku
50 ml wytrawnego białego wina
100 ml śmietany
2 gałązki pietruszki
sól
pieprz
2 łyżki oleju
1 cebula
1 ząbek czosnku
50 ml wytrawnego białego wina
100 ml śmietany
2 gałązki pietruszki
sól
pieprz
Kurki obrać i oczyścić. Na patelni na oleju podsmażyć drobno posiekaną cebulę i czosnek, wrzucić grzyby, mocno odparować wodę którą puszczą kurki. Gdy woda z grzybów odparuje, wlać wino i jeszcze chwilę dusić, dodać śmietanę i chwilę smażyć, doprawić do smaku solą i pieprzem, dodać posiekaną natkę pietruszki. Makaron podawać z sosem kurkowym.
Zapraszam do:
Aluchy na pikantny makaron z cukinią
Magdy na bazyliowe spaghetti
Małgosi na sałatkę z makaronu i świeżego ogórka
Marzeny na spaghetti z kalmarami
Aluchy na pikantny makaron z cukinią
Magdy na bazyliowe spaghetti
Małgosi na sałatkę z makaronu i świeżego ogórka
Marzeny na spaghetti z kalmarami
a to dopiero ciekawy przepis!
OdpowiedzUsuńMagda, dziękuję :)
UsuńKamila, jestem szczerze zaskoczona! Nie wpadłabym na połączenie ciasta makaronowego z jagodami. To musiał być niesamowity smak :))
OdpowiedzUsuńNo i kurki... pycha!
Alucha, ciekawie się to komponuję :) Dziękuję za wspólny czas :)
Usuńleśne wędrówki to faktycznie kwintesencja lata! niesamowite połączenie smaków:)
OdpowiedzUsuńGoh, lato w najlepszym wydaniu :) Pozdrawiam
UsuńKamila, powaliłaś mnie swoja propozycją!:)
OdpowiedzUsuńNie wiem ile musiałabym myśleć, żeby takie połączenie wymyślić.
Niesamowite!
Straaasznie jestem ciekawa smaku.:)
Magda, Ty masz najlepsze pomysły :) Pozdrawiam
UsuńAle super pomysł! Świetnie wygląda ten makaron :D I jakie połączenie ciekawe :)
OdpowiedzUsuńMagdalena, polecam :) Pozdrawiam
UsuńWow, oryginalnie! :)
OdpowiedzUsuńhttp://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
Natalie, dziękuję :) Pozdrawiam
Usuńwow, odwazne połączenie :)
OdpowiedzUsuńMartyna, bardzo pyszne :) Pozdrawiam
UsuńNiesamowite i bardzo oryginalne połączenie leśnych skarbów lata:-) Zaintrygowałaś mnie:-) No i szacun za samodzielnie zrobiony makaron, ja ciągle nie mam maszynki;-)
OdpowiedzUsuńMarzena, pomocnik kuchenny zdecydowanie ułatwia domową produkcję :) Dziękuję za letnie chwile!
UsuńBrzmi intrygująco :D
OdpowiedzUsuńSosna, i jest. A le to duet idealny! Pozdrawiam
UsuńJagodowy makaron? toś mi za gwoździa Kamilka dała , jagodowy makaron z kurkami, to biorę w ciemno , wygląda wow
OdpowiedzUsuńAluś, Ty jesteś Królową jagodowych produkcji, ja zrobiłam tylko makaron :) Pozdrawiam
UsuńKurki - mniam! Uwielbiam. A ten makaron świetny, bardzo mi się podoba :)
OdpowiedzUsuńMajana, o tak kurki smakują zawsze :) Pozdrawiam
UsuńLubie takie nieoczywiste smaki.
OdpowiedzUsuńPysznie!
Amber, Ty słyniesz z takich połączeń. Pozdrawiam
Usuń