Pyszne i idealne połączenie słodkich czarnych porzeczek z domowej roboty likierem z tych owoców. Dżem z czarnych porzeczek z likierem jest świetnym dodatkiem do pieczywa, deserów czy też słodkich wypieków, sprawdzi się też zimową porą jako dodatek do herbaty.
1000 g czarnych porzeczek
300 g cukru
80 ml likieru z czarnej porzeczki
Porzeczki umyć, oderwać od gałązek, wymieszać z cukrem i odstawić, aż owoce puszczą sok. Całość zagotować, po czym odstawić bez przykrycia do całkowitego ostudzenia na całą noc. Po tym czasie doprowadzić znowu do wrzenia i gotować kilka minut, odstawić. Powtarzać tak przez co najmniej kilka dni, do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Do dżemu dodać likier z czarnej porzeczki, wymieszać, zagotować i gorący dżem przełożyć do wypieczonych słoików, szczelnie zakręcić i pozostawić do całkowitego wystygnięcia.
Uwielbiam porzeczki - mogę je jeść pod każdą postacią a dodatek likieru jest bardzo kuszący ;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
www.smakowitejadlo.com
Fajnie że promujesz czarne porzeczki. Są bardzo wartościowe.
OdpowiedzUsuńNo proszę, z likierem jeszcze nie robiłem :D
OdpowiedzUsuńŁał , taka bardziej elegancka , wręcz wykwitną wersja , do francuskiego pieczywa taki dżem to kropeczka na ,,i"
OdpowiedzUsuńŚwietny dżem :)
OdpowiedzUsuń