codzienność

sobota, 15 sierpnia 2015

owsiane ciasteczka ze świdośliwą

To jedne z najłatwiejszych i zarazem najlepszych ciasteczek owsianych, zdrowych (a przynajmniej zdrowszych niż większość sklepowych) i jednocześnie bardzo smacznych - See more at: http://niebonatalerzu.blogspot.com/2014/01/szybkie-ciasteczka-owsiane.html#sthash.7arXcZmd.dpuf

Przepyszne, lekkie i delikatne ciasteczka owsiane ze świdośliwą są zdrową, słodką alternatywą do kawy lub herbaty. Te ciasteczka są idealne na przekąskę, na wynos do pracy lub wycieczkę. Świdośliwa to owoc, który doskonale nadaje się do wypieków, doskonale smakuje w cieście, tak jak w tej krajance z letnimi owocami, można je wykorzystać do spożycia na surowo oraz na soki, dżemy, konfitury i nalewki.


340 g mąki pszennej
150 g masła
100 g płatków owsianych
125 cukru trzcinowego
2 jajka
1/3 łyżeczki soli
1 łyżeczka sody
150 g świdośliwy



Do miski dodać miękkie masło, wbić jajka, dodać cukier, płatki, mąkę, sól oraz sodę i z podanych składników zagnieść jednolite ciasto. Na końcu do ciasta dodać owoce i delikatnie wgnieść je do ciasta. Z ciasta uformować małe kulki i układać je lekko spłaszczając na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ciastka wstawić do piekarnika nagrzanego do 180º C na około 15 minut, aż się ładnie zezłocą.





12 komentarzy:

  1. Mniam, pychota :D Uwielbiam takie ciasteczka !

    OdpowiedzUsuń
  2. świetne ciasteczka :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Świdośliwa? Pierwsze słyszę, napisz więcej. A ciasteczka poproszę do mrożonej kawki na podwieczorek.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Monika, to krzew lub niewielkie drzewo, ma jagody o purpurowej barwie, są słodkie i dojrzewają w okresie letnim, zawierają antocyjany, witaminy C, A, B, kwas jabłkowy, białko, tłuszcze, błonnik, żelazo, potas, wapń. Są pyszne i polecam :)

      Usuń
  4. Kamilko ta Świdośliwa to rośnie dziko czy trzeba samemu posadzić ? A jak smakuje , do jakich owoców podobnie?
    A ciasteczka prześliczne i muszą być pyszne , widać po tym nosku klejącym się do ciasteczek

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aluś, posadzić samemu, a w smaku połączenie borówki z porzeczką, tyle że to raczej twardy owoc :) Pozdrawiam

      Usuń
    2. a to muszę siostrę namówić , a raczej szwagra , bo on tych krzewów , drzewek jest w ich malutkim sadzie
      Czyli taki owoc pieczeniowo- przetworowy?

      Usuń
    3. Aluś, namów koniecznie! Na surowo do zjedzenia też bardzo smaczny. Pozdrawiam

      Usuń
  5. Owoce świdośliwy jadłam pierwszy raz w tym roku na działce u znajomych.
    Bardzo smaczne.
    A Twoje caisteczka muszą być pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  6. Świdośliwy nigdy nie jadłam, a nawet wstyd się przyznać nie słyszałam o niej. Bardzo mi się podoba. Ciasteczka świetne.

    OdpowiedzUsuń
  7. Słodki nochal obwąchuje słodkie ciasteczka.:))))

    OdpowiedzUsuń
  8. Najlepsze są takie owsiane ciasteczka :) A świdośliwy muszę spróbować, bo nie znam.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.