To
jedne z najłatwiejszych i zarazem najlepszych ciasteczek owsianych,
zdrowych (a przynajmniej zdrowszych niż większość sklepowych) i
jednocześnie bardzo smacznych - See more at:
http://niebonatalerzu.blogspot.com/2014/01/szybkie-ciasteczka-owsiane.html#sthash.7arXcZmd.dpuf
Przepyszne, lekkie i delikatne ciasteczka owsiane ze świdośliwą są zdrową, słodką alternatywą do kawy lub herbaty. Te ciasteczka są idealne na przekąskę, na wynos do pracy lub wycieczkę. Świdośliwa to owoc, który doskonale nadaje się do wypieków, doskonale smakuje w cieście, tak jak w tej krajance z letnimi owocami, można je wykorzystać do spożycia na surowo oraz na soki, dżemy, konfitury i nalewki.
340 g mąki pszennej
150 g masła
100 g płatków owsianych
125 cukru trzcinowego
2 jajka
1/3 łyżeczki soli
1 łyżeczka sody
150 g świdośliwy
150 g masła
100 g płatków owsianych
125 cukru trzcinowego
2 jajka
1/3 łyżeczki soli
1 łyżeczka sody
150 g świdośliwy
Do miski dodać miękkie masło, wbić jajka, dodać cukier, płatki, mąkę, sól oraz sodę i z podanych składników zagnieść jednolite ciasto. Na końcu do ciasta dodać owoce i delikatnie wgnieść je do ciasta. Z ciasta uformować małe kulki i układać je lekko spłaszczając na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ciastka wstawić do piekarnika nagrzanego do 180º C na około 15 minut, aż się ładnie zezłocą.
Mniam, pychota :D Uwielbiam takie ciasteczka !
OdpowiedzUsuńświetne ciasteczka :)
OdpowiedzUsuńŚwidośliwa? Pierwsze słyszę, napisz więcej. A ciasteczka poproszę do mrożonej kawki na podwieczorek.
OdpowiedzUsuńMonika, to krzew lub niewielkie drzewo, ma jagody o purpurowej barwie, są słodkie i dojrzewają w okresie letnim, zawierają antocyjany, witaminy C, A, B, kwas jabłkowy, białko, tłuszcze, błonnik, żelazo, potas, wapń. Są pyszne i polecam :)
UsuńKamilko ta Świdośliwa to rośnie dziko czy trzeba samemu posadzić ? A jak smakuje , do jakich owoców podobnie?
OdpowiedzUsuńA ciasteczka prześliczne i muszą być pyszne , widać po tym nosku klejącym się do ciasteczek
Aluś, posadzić samemu, a w smaku połączenie borówki z porzeczką, tyle że to raczej twardy owoc :) Pozdrawiam
Usuńa to muszę siostrę namówić , a raczej szwagra , bo on tych krzewów , drzewek jest w ich malutkim sadzie
UsuńCzyli taki owoc pieczeniowo- przetworowy?
Aluś, namów koniecznie! Na surowo do zjedzenia też bardzo smaczny. Pozdrawiam
UsuńOwoce świdośliwy jadłam pierwszy raz w tym roku na działce u znajomych.
OdpowiedzUsuńBardzo smaczne.
A Twoje caisteczka muszą być pyszne!
Świdośliwy nigdy nie jadłam, a nawet wstyd się przyznać nie słyszałam o niej. Bardzo mi się podoba. Ciasteczka świetne.
OdpowiedzUsuńSłodki nochal obwąchuje słodkie ciasteczka.:))))
OdpowiedzUsuńNajlepsze są takie owsiane ciasteczka :) A świdośliwy muszę spróbować, bo nie znam.
OdpowiedzUsuń