Na upalne dni najlepszy jest chłodnik, który ochładza organizmu i przynosi ulgę, jest zdrowy, pełen chrupiących warzyw, pachnący świeżymi ziołami. Doskonale smakujący chłodnik przygotowany na bazie botwinki, buraczków i kefiru, podany z rzodkiewką, ogórkiem, szczypiorkiem i koperkiem, doprawiony czosnkiem i sokiem z cytryny. Chłodnik na botwince pysznie smakuje podany z gotowanym jajkiem.
2 pęczki botwinki z buraczkami
1 cebula
1 łyżka masła
2 ogórki wężowe
1 pęczek rzodkiewek
1 pęczek szczypiorku
1 pęczek koperku
1 ząbek czosnku
800 ml kefiru
sól
pieprz
cukier
sok z 1 cytryny
4 jajka
W garnku na maśle zeszklić posiekaną cebulę, dodać starte na tarce buraczki oraz posiekane łodygi botwinki, dusić kilka minut. Do garnka dodać drobno pokrojone liście botwinki i całość dusić kolejną minutę, dolać wodę, w takiej ilości by zakryła botwinkę, całość zagotować, dodać soku z cytryny i odstawić do ostudzenia. Do ostudzonej botwinki dodać starte na tarce ogórki, drobno posiekany czosnek, pokrojoną w półplasterki rzodkiewkę oraz posiekany szczypiorek oraz koperek. Do warzyw wmieszać kefir, wymieszać i doprawić do smaku solą, pieprzem oraz cukrem. Chłodnik odstawić do schłodzenia. Podawać z ugotowanym jajkiem.
Piękny kolor! No i jajunio ;)))
OdpowiedzUsuńZawsze zachwyca mnie ten kolor!
OdpowiedzUsuńSmacznego!
Zawsze zachwyca mnie ten kolor!
OdpowiedzUsuńSmacznego!
Pyszności! To jedna z moich ulubionych zup.:)
OdpowiedzUsuńNajlepszy na upały, pycha :)
OdpowiedzUsuń