codzienność

piątek, 21 sierpnia 2015

dżem morelowy z lawendą


Doskonały dżem z soczystych moreli o cudownym lawendowym aromacie Prowansji zrównoważony dodatkiem soku z cytryny. Dżem morelowy z lawendą idealnie pasuje podany do kanapek, tostów czy też słodkich wypieków. 


1000 g moreli
300 g cukru
sok z 1 cytryny
3 gałązki lawendy

Morele wypestkować i pokroić na ćwiartki, zasypać cukrem, dodać sok z cytryny i kwiatki lawendy, odstawić na godzinę, aż owoce puszczą sok. Następnie całość zagotować, po czym odstawić do całkowitego ostudzenia na całą noc. Po tym czasie doprowadzić znowu do wrzenia i gotować całość do odpowiedniej konsystencji. Gorący dżem przełożyć do wypieczonych słoików, szczelnie zakręcić i pozostawić do całkowitego wystygnięcia.

7 komentarzy:

  1. Musi smakować i pachnieć obłędnie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam morele. Mogłabym jeść i jeść. Jak smakują z lawendą? Bo kolorystycznie są bardzo dobrane.

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam morele. Mogłabym jeść i jeść. Jak smakują z lawendą? Bo kolorystycznie są bardzo dobrane.

    OdpowiedzUsuń
  4. Morele z lawendą - bomba! A jeszcze fajniej, że sezon na przetwory ciągle trwa :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Morele z lawendą równa się niebo w gębie , śliczne foty

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.