Przepis na ciasto na drożdżowe bułeczki pochodzi z Kuchni polskiej z 1975 r. Ciasto z tego przepisu jest mięciutkie, puchate i dobrze się z nim pracuje. Drożdżowe bułeczki z jagodami są pyszne i idealne na sobotnie popołudnie.
500 g mąki pszennej
100 g cukru
1 łyżka ekstraktu waniliowego
60 g masła
3 żółtka
50 g drożdży
250 ml mleka
sól
Z drożdży, letniego mleka, łyżki mąki i odrobiny cukru przygotować rozczyn, odstawić na 10 minut w ciepłym miejscu. Żółtka utrzeć z cukrem i ekstraktem, dodać do przesianej mąki, dodać rozczyn, szczyptę soli i wyrabiać ciasto. Do ciasta powoli dodawać rozpuszczone masło i wyrabiać ciasto tak długo, aż stanie się pulchne, gładkie i zacznie odstawać od miski. Z ciasta uformować kulę, włożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce, aż podwoi objętość.
300 g jagód
50 g cukru
1 jajko
Oczyszczone jagody wymieszać z cukrem. Ciasto rozwałkować na lekko posypanej mąką powierzchni, wycinać kółka, każde delikatnie rozpłaszczyć palcami, nakładać po łyżce nadzienia. Składając wszystkie rogi ciasta do środka, bardzo dokładnie zlepiać boki tworząc bułeczki. Odwrócić na drugą stronę i układać łączeniem do spodu na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką kuchenną i odstawić do wyrośnięcia. Piekarnik nagrzać do 180° C, bułeczki posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec na złoty kolor przez około 20 minut.
200 g cukru pudru
3 łyżki wody
3 łyżki wody
Ostudzone bułeczki posmarować lukrem, zrobionym z cukru i wody.
Szalejesz Moja Droga. Kuchnia old school'owa mnie kręci:)
OdpowiedzUsuńJagodzianki widzę :D z tego przepisu jeszcze nie robiłam , ale chyba już za rok , choć może :D
OdpowiedzUsuńCudowne jagodzianki :)
OdpowiedzUsuńWłaśnie sobie uświadomiłam, ze w tym roku nie było u mnie jagodzianek
OdpowiedzUsuńJagodzianki idealne! :)
OdpowiedzUsuńDoskonałe!
OdpowiedzUsuńSięgam...
Mam ogromną ochotę na takie jagodzianki... :)))
OdpowiedzUsuń