Porzeczki dzięki dużej zawartości pektyn świetnie nadają się robienia galaretek i innych smakołyków wymagających tężenia. Galaretka z białych porzeczek ucierana na surowo jest pyszna, zachowuje smak i aromat świeżych owoców, ale także całe bogactwo witamin. Tak przygotowana słodko - kwaśna galaretka jest doskonałym dodatkiem do ciast, gofrów, naleśników lub deserów. Galaretkę można też przygotować za pomocą obróbki termicznej, tak jak tę galaretkę z czerwonej porzeczki.
500 g białych porzeczek
500 g cukru
1 łyżka spirytusu
500 g cukru
1 łyżka spirytusu
Oberwane z gałązek, umyte i osuszone porzeczki zmiksować blenderem na gładką masę, a następnie przetrzeć je przez bardzo gęste sitko. Puree porzeczkowe wymieszać z cukrem i następnie ucierać blenderem, aż cukier się rozetrze, na samym końcu dodać spirytus i dobrze całość wymieszać. Galaretkę przełożyć do wyparzonych słoików i odstawić na noc bez przykrycia, by masa odparowała. Po tym czasie dokładnie zakręcić wygotowanymi pokrywkami i wstawić słoiczki do lodówki.
Ten przepis przypomniał mi o malinach, które od Ciebie dostałam.:)
OdpowiedzUsuńMniam!
Cudo, wspaniały pomysł!
OdpowiedzUsuńhttps://ogrodypielegnacja.wordpress.com/
Ale cudo:-) O tak maliny były przednie:-)
OdpowiedzUsuńTo teraz leże bo padłam jak zobaczyłam jakie cuda Kamila wyczyniasz
OdpowiedzUsuńAle fajny pomysł :) Do wykorzystania!
OdpowiedzUsuń