codzienność

czwartek, 27 sierpnia 2015

galaretka z białych porzeczek


Porzeczki dzięki dużej zawartości pektyn świetnie nadają się robienia galaretek i innych smakołyków wymagających tężenia. Galaretka z białych porzeczek ucierana na surowo jest pyszna, zachowuje smak i aromat świeżych owoców, ale także całe bogactwo witamin. Tak przygotowana słodko - kwaśna galaretka jest doskonałym dodatkiem do ciast, gofrów, naleśników lub deserów. Galaretkę można też przygotować za pomocą obróbki termicznej, tak jak tę galaretkę z czerwonej porzeczki. 


500 g białych porzeczek
500 g cukru
1 łyżka spirytusu


Oberwane z gałązek, umyte i osuszone porzeczki zmiksować blenderem na gładką masę, a następnie przetrzeć je przez bardzo gęste sitko. Puree porzeczkowe wymieszać z cukrem i następnie ucierać blenderem, aż cukier się rozetrze, na samym końcu dodać spirytus i dobrze całość wymieszać. Galaretkę przełożyć do wyparzonych słoików i odstawić na noc bez przykrycia, by masa odparowała. Po tym czasie dokładnie zakręcić wygotowanymi pokrywkami i wstawić słoiczki do lodówki.

5 komentarzy:

  1. Ten przepis przypomniał mi o malinach, które od Ciebie dostałam.:)
    Mniam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudo, wspaniały pomysł!
    https://ogrodypielegnacja.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale cudo:-) O tak maliny były przednie:-)

    OdpowiedzUsuń
  4. To teraz leże bo padłam jak zobaczyłam jakie cuda Kamila wyczyniasz

    OdpowiedzUsuń
  5. Ale fajny pomysł :) Do wykorzystania!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.