Owoce jagodowe to soczyste jadalne owoce z mięsistym miąższem zawierającym najczęściej nasionka. Z botanicznego punktu widzenia jeżyny, truskawki czy maliny to nie owoce jagodowe tylko ziarnkowe, ale w handlu objęte są nazwą owoce jagodowe. Proponuje podanie owoców jagodowych z pysznym kremem migdałowym i polane syropem, sosem z octu balsamicznego i cukru. Syrop taki może służyć do ozdabiania talerzy i potraw, jako sos do sałatek czy właśnie deserów. Syrop ma niezwykły aromat, głęboką słodycz z delikatną kwaskowatą nutką. Owoce z kremem i syropem to pyszna propozycja na deser lub podwieczorek.                                 
2 łyżki octu balsamicznego
4 łyżki cukru
Do garnuszka wlać ocet i dodać cukier, doprowadzić do  wrzenia i gotować kilka minut, aż objętość octu zmniejszy się o  połowę. Przelać do miseczki i odstawić do ostygnięcia.
200 g jogurtu greckiego
4 łyżki cukru pudru
2 łyżki zmielonych migdałów  
500 g owoców jagodowych
1 łyżka płatków migdałowych 
W
 miseczce wymieszać jogurt, cukier puder oraz zmielone migdały do 
uzyskania kremowej konsystencji. Owoce opłukać, osuszyć i obrać 
następnie rozłożyć do pucharków. Dodać dużą porcję kremu migdałowego, a 
następnie za pomocą łyżeczki skropić syropem balsamicznym. Na wierzchu 
posypać płatkami migdałowymi.