Jak się uda kupić takie piękne truskawki, to tylko należny znaleźć sposób by je pięknie zaprezentować. Małe co nieco na podwieczorek w miłym gronie. Babeczki z truskawkami cieszą oczy, a co najważniejsze świetnie smakują.
250 g mąki pszennej
80 g cukru pudru
125 g masła
1 jajko
Połączyć mąkę, cukier puder i masło. Dodać jajko i miksować, aż składniki dobrze się połączą. Przełożyć ciasto na blat lekko oprószony mąką, ugniatać delikatnie, aż stanie się gładkie. Zawinąć w folię spożywcza i włożyć do lodówki na 30 minut. Na oprószonym mąką blacie rozwałkować każdą porcję i przełożyć ostrożnie do foremek. Ułożyć foremki na blasze do pieczenia. Każdą przykryć papierem do pieczenia i napełnić suchą fasolą albo kulkami do zapiekania. Piec 10 minut, w piekarniku nagrzanym do temperatury 160° C, usunąć fasolę i papier i piec kolejne 10 minut. Ostudzić przed napełnieniem.
250 g mascarpone
4 łyżki cukru pudru
1 łyżka ekstraktu waniliowego
truskawki
Truskawki umyć, usunąć szypułki. Mascarpone ubić z cukrem pudrem i ekstraktem z wanilii na gładką masę. Kremem napełnić szprycę cukierniczą i nadziewać babeczki. Na wierzch układać truskawki, posypać cukrem pudrem. Podawać schłodzone.
mi się ostatnio udało kupić takie truskawki, ale wylądowały w koktajlu, zamiast w takich pięknych i apetycznych babeczkach:)))) chętnie bym się wprosiła na jedną... dwie? :))) pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńGosiu jak tylko się zjawisz to przygotuję dla Ciebie cały talerz! Uściski!
OdpowiedzUsuńPięknie się prezentują, cieszmy się tymi truskawkowymi ostatkami :)
OdpowiedzUsuńBurczymiwbrzuchu, oby jak najdłużej! Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńRemarkable! Itѕ in fact awesоme ρiecе of writіng, I
OdpowiedzUsuńhаve got muсh clеar idea about from this pοst.
Here is my blog: Vapornine
Here is my page : vapornine