Terrina jogurtowa z truskawkami, to wiosenny przepyszny deser bez pieczenia. Deser wspaniale się prezentuje, ma jogurtowo - waniliowy posmak i zawiera dużo świeżych truskawek. Terrina jest prosta do przygotowania i idealnie sprawdzi się słodki dodatek do niedzielnej kawy.
200 g podłużnych biszkoptów
500 g jogurtu greckiego
330 ml śmietany do ubijania
80 g cukru pudru
20 g cukru z wanilią
1 łyżka ekstraktu waniliowego
skórka z 1 cytryny
500 g truskawek
3 łyżeczki żelatyny
50 ml wody
cukier puder
Formę keksówkę wyłożyć folią spożywczą, boki i dno foremki wyłożyć biszkoptami. W garnuszku rozmieszać żelatynę w podanej ilości wrzącej wody. W misce ubić śmietanę z jogurtem, cukrami, ekstraktem, skórką startą z cytryny na puszystą masę. Następnie wmieszać do masy żelatynę i jeszcze chwilę ubijać. Do masy dodać pokrojone na kawałki truskawki i delikatnie wymieszać. Masę wyłożyć równomiernie w formie, foremkę wstawić do lodówki, by masa dobrze stężała. Formę odwrócić do góry dnem i ostrożnie wysunąć na talerz. Deser podawać posypany cukrem pudrem.