codzienność

niedziela, 31 maja 2020

terrina jogurtowa z truskawkami


Terrina jogurtowa z truskawkami, to wiosenny przepyszny deser bez pieczenia. Deser wspaniale się prezentuje, ma jogurtowo - waniliowy posmak i zawiera dużo świeżych truskawek. Terrina jest prosta do przygotowania i idealnie sprawdzi się słodki dodatek do niedzielnej kawy. 

200 g podłużnych biszkoptów
500 g jogurtu greckiego
330 ml śmietany do ubijania
80 g cukru pudru
20 g cukru z wanilią
1 łyżka ekstraktu waniliowego
skórka z 1 cytryny
500 g truskawek
3 łyżeczki żelatyny
50 ml wody
cukier puder


Formę keksówkę wyłożyć folią spożywczą, boki i dno foremki wyłożyć biszkoptami. W garnuszku rozmieszać żelatynę w podanej ilości wrzącej wody. W misce ubić śmietanę z jogurtem, cukrami, ekstraktem, skórką startą z cytryny na puszystą masę. Następnie wmieszać do masy żelatynę i jeszcze chwilę ubijać. Do masy dodać pokrojone na kawałki truskawki i delikatnie wymieszać. Masę wyłożyć równomiernie w formie, foremkę wstawić do lodówki, by masa dobrze stężała. Formę odwrócić do góry dnem i ostrożnie wysunąć na talerz. Deser podawać posypany cukrem pudrem. 

piątek, 29 maja 2020

drożdżowe serduszka z rabarbarem


Pyszne, mięciutkie i puszyste drożdżowe serduszka z rabarbarem, pachnące truskawkami, są doskonałe z kubkiem mleka lub kawy. Z ciastem z tego przepisu doskonale się pracuje, dobrze wyrasta i smakuje, więc szybko można upiec mocno maślane i wilgotne drożdżówki na wiosenne podwieczorki.

500 g mąki pszennej
120 g masła
9 g suchych drożdży
2 jajka
2 żółtka
180 ml mleka
50 g cukru
10 g cukru z wanilią
skórka z 1 cytryny
szczypta soli


W misce połączyć drożdże z ciepłym mlekiem i cukrami. Dodać mąkę, jajka i żółtka, stopione i ostudzone masło, sól, skórkę z cytryny i wyrobić elastyczne ciasto. Ciasto przykryć ściereczką kuchenną, pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na około 60 minut.

250 g rabarbaru
300 g dżemu truskawkowego
1 jajko


Po tym czasie ciasto ponownie krótko wyrobić, podzielić na 12 równych części, formując z nich kulki. Każdą część rozwałkować na placuszek, na wierzchu posmarować dżemem truskawkowym, posypać pokrojonym na kawałki rabarbarem. Następnie placuszek zwinąć razem z nadzieniem w rulonik, który następnie należy złożyć na pół, nożem przeciąć go w połowie, pozostawiając nieprzecięte 2 centymetry od góry. Wywinąć na boki rozcięte części, by otrzymać kształt serca. Drożdżówki ułożyć na blachach wyłożonych papierem do pieczenia w sporych odległościach od siebie. Bułeczki przykryć ściereczką kuchenną i pozostawić w cieple na 30 minut, do podwojenia objętości. Drożdżówki przed pieczeniem posmarować roztrzepanym jajkiem. Blachę z drożdżówkami włożyć do piekarnika nagrzanego do 180° C i piec około 25 minut, aż się zrumienią.

200 g cukru pudru
30 ml wody


Ostudzone drożdżówki posmarować lukrem, zrobionym z cukru i wody.

poniedziałek, 25 maja 2020

ciasto a'la oreo


Ciasto a'la oreo jest wzorowane na popularnym ciastku typu markiza, złożonego z dwóch okrągłych czekoladowych herbatników przełożonych słodkim kremem. Ciasto, to dwa kakaowe wilgotne blaty, przełożone kremem mlecznym na bazie masła i mleka w proszku o waniliowym smaku. Ciasto, jest pyszne i zasmakuje nie tylko małym i dużym wielbicielom słynnych ciasteczek. Aby uzyskać ciemny kolor ciasta można do wypieku użyć czarnego kakao. 

2 x 105 g mąki pszennej
2 x 80 g cukru
2 x 125 g masła
2 x 2 jajka
2 x 30 g wody
2 x 15 g kakao
2 x 1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 x szczypta soli 

W garnuszku podgrzać wodę z masłem, dodać kakao, cukier i mieszać do połączenia składników. Do masy dodać połowę ilości mąki i wymieszać. Gdy masa ostygnie dodać żółtka i wymieszać, następnie dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i starannie wymieszać. Na końcu do masy wmieszać białka ubite z solą. Ciasto przełożyć do formy wysmarowanej masłem. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180° C i piec około 25 minut, aż patyczek wbity w ciasto zostanie suchy. Upieczony murzynek wystudzić na kratce. Z drugą porcją ciasta postąpić w taki sam sposób. 

125 ml mleka
350 g mleka w proszku
80 g cukru
20 g cukru z wanilią
250 g masła

Mleko zagotować z cukrami i ostudzić. W misce utrzeć masło, dodać mleko i mleko w proszku i ucierać, aż masa będzie gładka. Na paterze położyć pierwszy blat, przełożyć go kremem, na kremie położyć drugi blat. Ciasto schłodzić przed podaniem.

piątek, 22 maja 2020

serniczki z rabarbarem i malinami


Serniczki z rabarbarem i malinami, to pyszne połączenie zmiksowanych herbatników z serową masą o cytrynowo - waniliowym aromacie i udekorowane dżem rabarbarowo - malinowym. Ten wspaniały deser można szybko przygotować, a potem delektować się jego smakiem podczas wiosennych podwieczorków. 

250 g rabarbaru
250 g malin
100 g cukru
10 g cukru z wanilią
sok z 1/2 cytryny
 
Do garnka włożyć pokrojony na kawałki rabarbar oraz maliny, wsypać cukry, dodać sok z cytryny. Całość doprowadzić do wrzenia, następnie zmniejszyć ogień i dusić przez 20 minut, od czasu do czasu mieszając. Po tym czasie całość ostudzić. 


150 g herbatników
250 g mascarpone
350 g kremowego serka
100 g cukru pudru
10 g cukru z wanilią
30 ml likieru waniliowego
skórka z 1 cytryny
 
W misce ubić serki z cukrami, likierem, skórką startą z cytryny na gładko. Na dno naczynek wsypać zmiksowane herbatniki, na nich ułożyć serową masę, całość udekorować rabarbarowo - malinowym dżemem. Deser schłodzić przed podaniem.

środa, 20 maja 2020

szczawiowa na gęsinie


Zupa szczawiowa, to klasyka polskiego stołu, na którym pojawia się wiosnę, kiedy zaczyna rosnąć świeży szczaw i jest najdelikatniejszy. Szczawiowa na gęsinie, jest pyszna, doskonale syci i wspaniale wygląda podana z efektownym jajkiem poszetowym. 

500 g mięsa z gęsi
2000 ml bulionu
2 pietruszki
3 marchewki
1/2 selera
1 por
8 ziemniaków
1 pęczek szczawiu
150 ml śmietany
sól
pieprz 
4 jajka
2 łyżki octu

Do garnka włożyć umyte mięso i zalać bulionem, dodać obrane i umyte warzywa pokrojone w kostkę. Gotować na małym ogniu około 60 minut, aż warzywa będą miękkie. Mięso wyciągnąć, oddzielić do kości, podzielić na mniejsze kawałki i dodać ponownie do zupy. Szczaw umyć, pozbawić twardych szypułek i drobno pokroić, dodać do zupy, zagotować. Dodać śmietanę, wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem. W garnku zagotować wodę, dodać ocet. Jajko wbić do miseczki, wodę w garnku zamieszać tak, by na środku utworzył się wir. Cały czas mieszając, w środek wiru wlać jajko z miseczki. Przestać mieszać i gotować jajko 3 minuty. Po tym czasie wyciągamy jajko łyżką i osączamy na papierowym ręczniku. z pozostałymi jajkami postąpić w taki sam sposób. Zupę podawać z jajkiem poszetowym.

poniedziałek, 18 maja 2020

focaccia na zakwasie


Focaccia, to majowa propozycja wspólnego pieczenia w piekarni Amber. To rodzaj pieczywa, będącego podstawą pizzy, bez sera i sosu pomidorowego. Każdy region Włoch może się pochwalić inną odmianą focaccia, od suchego, z solą, ziołami, polanego oliwą ciasta, do pulchnego z suszonymi pomidorami i oliwkami. Zazwyczaj podawane na ciepło. Focaccia podawane jest przed posiłkiem dla zaspokojenia pierwszego głodu oraz do innych potraw jako dodatek. Focaccia na zakwasie z przepisu z bloga The Fresh Loaf, wyszła niezwykle chrupiąca i smaczna.

195 g zakwasu żytniego
125 g wody
25 g oliwy
10 g miodu
50 g mąki pszennej

Wszystkie składniki na zaczyn wymieszać w misce, miskę przykryć folią i zostawić do przefermentowania na około 2 godziny.

cały zaczyn
50 g oliwy
200 g mąki pszennej
1 łyżeczka soli

Po tym czasie dodać do zaczynu pozostałe składniki na ciasto właściwe i dokładnie wymieszać przy użyciu silikonowej szpatułki, pozwolić masie odpocząć przez 15 minut. Po tym czasie zagnieść ciasto i ponownie pozwolić ciastu odpocząć 15 minut. Ponownie zagnieść ciasto i powtórzyć wymieniony zestaw czynności 4 razy. Po tym czasie należy uformować z ciasta kulę i pozostawić ją w naoliwionej misce do wyrośnięcia na około 2 godziny, aż podwoi swoją objętość.

60 ml oliwy
sól

Ciasto rozwałkować na prostokąt na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, powierzchnię spryskać oliwą i posypać solą. Focaccię piec w piekarniku nagrzanym do 220° C, przez około 25 minut, aż ciasto będzie złociste.


Focaccia na zakwasie na blogach:
 

środa, 13 maja 2020

miodowe ciasto z rabarbarem


Ucierane miodowe ciasto z rabarbarem jest delikatne, wilgotne i bardzo aromatyczne. To ciasto, gdzie kwaskowaty rabarbar wspaniale współgra z miodem i umili każdy wiosenny podwieczorek. 

4 jajka
160 g miodu
120 g mąki pszennej
60 g mąki ziemniaczanej
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
200 g masła
250 g rabarbaru
szczypta soli
cukier puder

W garnuszku rozpuścić masło, dodać miód i wymieszać. W misce ubić jajka, dodać masę maślano - miodową, sól i ubić. Do masy wmieszać mąki oraz proszek do pieczenia, a następnie pokrojony na kawałki rabarbar. Masę przelać do foremki keksowej wysmarowanej masłem. Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 170° C i piec około 55 minut, aż patyczek wbity w ciasto zostanie suchy. Ciasto podawać posypane cukrem pudrem.

niedziela, 10 maja 2020

norweskie drożdżówki z budyniem i rabarbarem


Pyszne, mięciutkie i puszyste drożdżówki pachnące kardamonem, są doskonałe z kubkiem mleka lub kawy. Z ciastem z tego przepisu doskonale się pracuje, dobrze wyrasta i smakuje, więc szybko można upiec mocno maślane i wilgotne, nadziane domowym, waniliowym budyniem i rabarbarem drożdżówki na wiosenne podwieczorki. Norweskie drożdżówki z budyniem i rabarbarem z przepisu Bronte Aurell z książki "ScandiKitchen Summer", to idealny smakołyk w skandynawskim stylu.

250 ml mleka
15 g masła
1 żółtko
1 jajko
15 g mąki ziemniaczanej
30 g cukru
10 g cukru z wanilią
szczypta soli

Połowę mleka zagotować z cukrem, drugą zmiksować z żółtkiem, jajkiem i mąką, dodać do gotującego się mleka, zagotować, ciągle mieszając. Do masy dodać masło i dobrze wymieszać. Ostudzić, przykrywając budyń folią spożywczą.


400 g mąki pszennej 
9 g suchych drożdży
250 ml mleka
40 g cukru
80 g masła
2 łyżeczki mielonego kardamonu
1 łyżeczka soli
1 jajko

W misce połączyć drożdże z ciepłym mlekiem i cukrami. Dodać mąkę, jajko, stopione i ostudzone masło, sól, kardamon i wyrobić elastyczne ciasto. Ciasto przykryć ściereczką kuchenną, pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na około 60 minut. Po tym czasie ciasto wyłożyć na posypaną mąką blat, podzielić na 12 części i z każdej uformować okrągłe bułeczki, ułożyć na blachach wyłożonych papierem do pieczenia w sporych odległościach od siebie. Bułeczki przykryć ściereczką kuchenną i pozostawić w cieple na 30 minut, do podwojenia objętości. 

250 g rabarbaru
1 jajko
cukier perlisty

Gdy bułeczki podwoją objętość, dnem szklanki obsypanym mąką zrobić w każdej wgłębienie, przyciskając szklankę mocno, prawie do samej blachy, ciasto powinno być cienkie w tym miejscu. W każde wgłębienie nałożyć budyń i pokrojony rabarbar, bułeczki posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać cukrem perlistym. Bułeczki odstawić do wyrośnięcia na około 30 minut. Blachę włożyć do piekarnika nagrzanego do 180° C i piec około 20 minut, aż się zrumienią.

środa, 6 maja 2020

sos majonezowy z czosnkiem niedźwiedzim


Sos majonezowy z czosnkiem niedźwiedzim, łatwo wykonać i składa się z niewielu składników, warunkiem aby były dobrej jakości. Taki sos doskonale smakuje podany do jajek, gotowanych szparagów i jako dodatek do kanapek.  

4 żółtka
1/2 pęczka czosnku niedźwiedziego
200 ml oleju
1 łyżeczka musztardy
1 ząbek czosnku
sok z cytryny
cukier
sól
pieprz

W miseczce zmiksować olej z czosnkiem i czosnkiem niedźwiedzim. Dodać żółtka, musztardę i wszystko razem zmiksować. Sos doprawić do smaku solą, pieprzem, cukrem oraz sokiem z cytryny. 

niedziela, 3 maja 2020

torcik porzeczkowo - ajerkoniakowy


Torcik porzeczkowo - ajerkoniakowy, to kuszące połączenie wilgotnego biszkoptu z ajerkoniakowo - budyniowym kremem i czarną porzeczką, dodatkowo można udekorowować torcik suszoną porzeczką i bezikami. Torcik jest pyszny, lekki, idealnie nadaje się na małe uroczystości.

4 jajka
75 g cukru
55 g mąki pszennej
30 g mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
sól

Białka oddzielić od żółtek i ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać cukier i dalej ubijając, aż cukier się całkowicie rozpuści. Następnie dodać żółtka i nadal ubijać. Dodać przesiane mąki i proszek do pieczenia i delikatnie wymieszać. Masę wyłożyć do mniejszej tortownicy w której dno zostało wyłożone papierem do pieczenia. Tortownicę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180° C, na około 35 minut, aż patyczek wbity w ciasto zostanie suchy. Blat ostudzić, a następnie przekroić w poprzek na trzy części.


2 żółtka
250 ml mleka
100 g cukru
20 g mąki ziemniaczanej
15 g mąki pszennej
250 g masła
125 ml ajerkoniaku


Połowę mleka zagotować z cukrem, drugą zmiksować z żółtkiem i mąką, dodać do gotującego się mleka, zagotować. Ostudzić, przykrywając budyń folią spożywczą. Masło utrzeć na puch, stopniowo dodawać wystudzony budyń, cały czas ucierając. Na koniec wmieszać do masy ajerkoniak.

160 ml wody
2 łyżki spirytusu
sok z 1 cytryny
150 g dżemu porzeczkowego z likierem


W szklance wymieszać wodę, alkohol oraz sok z cytryny. Pierwszą część biszkoptu ułożyć na talerzu i skropić go 1/3 ilości nasączenia, na nim rozsmarować połowę ilości dżemu, na nim rozsmarować 1/3 ilości kremu, położyć drugą część biszkoptu, skropić go nasączeniem, rozsmarować pozostały dżem oraz 1/3 ilości kremu. Położyć ostatni blat, skropić go i rozsmarować pozostały krem na wierzchu i bokach toru, udekorować. Torcik schłodzić przed podaniem.