500 g mąki pszennej
120 g masła
9 g suchych drożdży
2 jajka
2 żółtka
180 ml mleka
50 g cukru
10 g cukru z wanilią
skórka z 1 cytryny
szczypta soli
W misce połączyć drożdże z ciepłym mlekiem i cukrami. Dodać mąkę, jajka i żółtka, stopione i ostudzone masło, sól, skórkę z cytryny i wyrobić elastyczne ciasto. Ciasto przykryć ściereczką kuchenną, pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na około 60 minut.
250 g rabarbaru
300 g dżemu truskawkowego
1 jajko
Po tym czasie ciasto ponownie krótko wyrobić, podzielić na 12 równych części, formując z nich kulki. Każdą część rozwałkować na placuszek, na wierzchu posmarować dżemem truskawkowym, posypać pokrojonym na kawałki rabarbarem. Następnie placuszek zwinąć razem z nadzieniem w rulonik, który następnie należy złożyć na pół, nożem przeciąć go w połowie, pozostawiając nieprzecięte 2 centymetry od góry. Wywinąć na boki rozcięte części, by otrzymać kształt serca. Drożdżówki ułożyć na blachach wyłożonych papierem do pieczenia w sporych odległościach od siebie. Bułeczki przykryć ściereczką kuchenną i pozostawić w cieple na 30 minut, do podwojenia objętości. Drożdżówki przed pieczeniem posmarować roztrzepanym jajkiem. Blachę z drożdżówkami włożyć do piekarnika nagrzanego do 180° C i piec około 25 minut, aż się zrumienią.
200 g cukru pudru
30 ml wody
Ostudzone drożdżówki posmarować lukrem, zrobionym z cukru i wody.
Kamilka nie masz serca takie smakowite serduszka serwując, jak nie mogę się choć jednym poczęstować :D
OdpowiedzUsuńAluś, podeślę jedno serce z patery :)
UsuńBuźka!
I rabarbar, i truskawki...Serca pełne sezonowych owoców!
OdpowiedzUsuńAmber, korzystam póki są :)
UsuńPozdrawiam
Serca pełne sezonowych owoców!
OdpowiedzUsuńslotxo
sa-gaming