Ciasto a'la oreo jest wzorowane na popularnym ciastku typu markiza, złożonego z dwóch okrągłych czekoladowych herbatników przełożonych słodkim kremem. Ciasto, to dwa kakaowe wilgotne blaty, przełożone kremem mlecznym na bazie masła i mleka w proszku o waniliowym smaku. Ciasto, jest pyszne i zasmakuje nie tylko małym i dużym wielbicielom słynnych ciasteczek. Aby uzyskać ciemny kolor ciasta można do wypieku użyć czarnego kakao.
2 x 105 g mąki pszennej
2 x 80 g cukru
2 x 125 g masła
2 x 2 jajka
2 x 30 g wody
2 x 15 g kakao
2 x 1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 x szczypta soli
W garnuszku podgrzać wodę z masłem, dodać kakao, cukier i mieszać do połączenia składników. Do masy dodać połowę ilości mąki i wymieszać. Gdy masa ostygnie dodać żółtka i wymieszać, następnie dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i starannie wymieszać. Na końcu do masy wmieszać białka ubite z solą. Ciasto przełożyć do formy wysmarowanej masłem. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180° C i piec około 25 minut, aż patyczek wbity w ciasto zostanie suchy. Upieczony murzynek wystudzić na kratce. Z drugą porcją ciasta postąpić w taki sam sposób.
125 ml mleka
350 g mleka w proszku
80 g cukru
20 g cukru z wanilią
250 g masła
Mleko zagotować z cukrami i ostudzić. W misce utrzeć masło, dodać mleko i mleko w proszku i ucierać, aż masa będzie gładka. Na paterze położyć pierwszy blat, przełożyć go kremem, na kremie położyć drugi blat. Ciasto schłodzić przed podaniem.
Świetne to ciasto, wygląda pięknie
OdpowiedzUsuńWygląda smakowicie i...tajemniczo.
OdpowiedzUsuńZjadłabym!
Aby uzyskać ciemny kolor ciasta można do wypieku użyć czarnego kakao.
OdpowiedzUsuńmega888
joker123