Pyszne, mięciutkie i puszyste drożdżówki pachnące kardamonem, są doskonałe z kubkiem mleka lub kawy. Z ciastem z tego przepisu doskonale się pracuje, dobrze wyrasta i smakuje, więc szybko można upiec mocno maślane i wilgotne, nadziane domowym, waniliowym budyniem i rabarbarem drożdżówki na wiosenne podwieczorki. Norweskie drożdżówki z budyniem i rabarbarem z przepisu Bronte Aurell z książki "ScandiKitchen Summer", to idealny smakołyk w skandynawskim stylu.
250 ml mleka
15 g masła
1 żółtko
1 jajko
15 g mąki ziemniaczanej
30 g cukru
10 g cukru z wanilią
szczypta soli
15 g masła
1 żółtko
1 jajko
15 g mąki ziemniaczanej
30 g cukru
10 g cukru z wanilią
szczypta soli
Połowę mleka zagotować z cukrem, drugą zmiksować z żółtkiem, jajkiem i mąką, dodać do gotującego się mleka, zagotować, ciągle mieszając. Do masy dodać masło i dobrze wymieszać. Ostudzić, przykrywając budyń folią spożywczą.
400 g mąki pszennej
9 g suchych drożdży
250 ml mleka
40 g cukru
80 g masła
2 łyżeczki mielonego kardamonu
1 łyżeczka soli
1 jajko
W misce połączyć drożdże z ciepłym mlekiem i cukrami. Dodać mąkę, jajko, stopione i ostudzone masło, sól, kardamon i wyrobić elastyczne ciasto. Ciasto przykryć ściereczką kuchenną, pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na około 60 minut. Po tym czasie ciasto wyłożyć na posypaną mąką blat, podzielić na 12 części i z każdej uformować okrągłe bułeczki, ułożyć na blachach wyłożonych papierem do pieczenia w sporych odległościach od siebie. Bułeczki przykryć ściereczką kuchenną i pozostawić w cieple na 30 minut, do podwojenia objętości.
250 g rabarbaru
1 jajko
cukier perlisty
Gdy bułeczki podwoją objętość, dnem szklanki obsypanym mąką zrobić w każdej wgłębienie, przyciskając szklankę mocno, prawie do samej blachy, ciasto powinno być cienkie w tym miejscu. W każde wgłębienie nałożyć budyń i pokrojony rabarbar, bułeczki posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać cukrem perlistym. Bułeczki odstawić do wyrośnięcia na około 30 minut. Blachę włożyć do piekarnika nagrzanego do 180° C i piec około 20 minut, aż się zrumienią.
Drożdżówki zawsze!
OdpowiedzUsuńWiosenny rabarbar to dodatkowy atut. Pysznie!
I tu rabarbar... Ojej, teraz co wybrać?
OdpowiedzUsuń