codzienność

środa, 13 maja 2020

miodowe ciasto z rabarbarem


Ucierane miodowe ciasto z rabarbarem jest delikatne, wilgotne i bardzo aromatyczne. To ciasto, gdzie kwaskowaty rabarbar wspaniale współgra z miodem i umili każdy wiosenny podwieczorek. 

4 jajka
160 g miodu
120 g mąki pszennej
60 g mąki ziemniaczanej
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
200 g masła
250 g rabarbaru
szczypta soli
cukier puder

W garnuszku rozpuścić masło, dodać miód i wymieszać. W misce ubić jajka, dodać masę maślano - miodową, sól i ubić. Do masy wmieszać mąki oraz proszek do pieczenia, a następnie pokrojony na kawałki rabarbar. Masę przelać do foremki keksowej wysmarowanej masłem. Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 170° C i piec około 55 minut, aż patyczek wbity w ciasto zostanie suchy. Ciasto podawać posypane cukrem pudrem.

4 komentarze:

  1. Minammmm....Muszę wreszcie zaprosić rabarbar do swojej kuchni!

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudowne! Takiego jeszcze nie jadłam ,a wygląda przepysznie

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszności. Bardzo lubię ciasta na miodzie.Musi z rabarbarem wybornie smakować. Pozdrawiam serdecznie M

    OdpowiedzUsuń
  4. O matko, piekę na weekend. Cudny wypiek. I to z rabarbarem☺️

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.