Ucierane miodowe ciasto z rabarbarem jest delikatne, wilgotne i bardzo aromatyczne. To ciasto, gdzie kwaskowaty rabarbar wspaniale współgra z miodem i umili każdy wiosenny podwieczorek.
4 jajka
160 g miodu
120 g mąki pszennej
60 g mąki ziemniaczanej
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
200 g masła
250 g rabarbaru
szczypta soli
cukier puder
W garnuszku rozpuścić masło, dodać miód i wymieszać. W misce ubić jajka, dodać masę maślano - miodową, sól i ubić. Do masy wmieszać mąki oraz proszek do pieczenia, a następnie pokrojony na kawałki rabarbar. Masę przelać do foremki keksowej wysmarowanej masłem. Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 170° C i piec około 55 minut, aż patyczek wbity w ciasto zostanie suchy. Ciasto podawać posypane cukrem pudrem.
Minammmm....Muszę wreszcie zaprosić rabarbar do swojej kuchni!
OdpowiedzUsuńCudowne! Takiego jeszcze nie jadłam ,a wygląda przepysznie
OdpowiedzUsuńPyszności. Bardzo lubię ciasta na miodzie.Musi z rabarbarem wybornie smakować. Pozdrawiam serdecznie M
OdpowiedzUsuńO matko, piekę na weekend. Cudny wypiek. I to z rabarbarem☺️
OdpowiedzUsuń