Focaccia, to majowa propozycja wspólnego pieczenia w piekarni Amber. To rodzaj pieczywa, będącego podstawą pizzy, bez sera i sosu pomidorowego. Każdy region Włoch może się pochwalić inną odmianą focaccia, od suchego, z solą, ziołami, polanego oliwą ciasta, do pulchnego z suszonymi pomidorami i oliwkami. Zazwyczaj podawane na ciepło. Focaccia podawane jest przed posiłkiem dla zaspokojenia pierwszego głodu oraz do innych potraw jako dodatek. Focaccia na zakwasie z przepisu z bloga The Fresh Loaf, wyszła niezwykle chrupiąca i smaczna.
195 g zakwasu żytniego
125 g wody
25 g oliwy
10 g miodu
50 g mąki pszennej
125 g wody
25 g oliwy
10 g miodu
50 g mąki pszennej
Wszystkie składniki na zaczyn wymieszać w misce, miskę przykryć folią i zostawić do przefermentowania na około 2 godziny.
cały zaczyn
50 g oliwy
200 g mąki pszennej
1 łyżeczka soli
50 g oliwy
200 g mąki pszennej
1 łyżeczka soli
Po tym czasie dodać do zaczynu pozostałe składniki na ciasto właściwe i dokładnie wymieszać przy użyciu silikonowej szpatułki, pozwolić masie odpocząć przez 15 minut. Po tym czasie zagnieść ciasto i ponownie pozwolić ciastu odpocząć 15 minut. Ponownie zagnieść ciasto i powtórzyć wymieniony zestaw czynności 4 razy. Po tym czasie należy uformować z ciasta kulę i pozostawić ją w naoliwionej misce do wyrośnięcia na około 2 godziny, aż podwoi swoją objętość.
60 ml oliwy
sól
sól
Ciasto rozwałkować na prostokąt na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, powierzchnię spryskać oliwą i posypać solą. Focaccię piec w piekarniku nagrzanym do 220° C, przez około 25 minut, aż ciasto będzie złociste.
Focaccia na zakwasie na blogach:
Bardzo włoska! Minimalne dodatki i ona w roli głównej.
OdpowiedzUsuńDziękuję za majowy czas w Piekarni.
Coraz bardziej mi się podoba wersja klasyczna, która u Ciebie wygląda idealnie. Do kolejnego pieczenia.
OdpowiedzUsuńTylko zanurzyć w aromatycznej oliwie i chrupać!
OdpowiedzUsuńDziękuję za wspólny, majowy czas. :)
Wygląda bardzo smakowicie!
OdpowiedzUsuńDziękuję za wspólne wypiekanie :)
Prawdziwie włoska, mniam. Z oliwą maczać, winem popijać... Cudna. Dzięki za majowy wypiek i do zobaczenia ☺️
OdpowiedzUsuńWow! Samo zdrowie. A jeszxze jakby tak sypnąć zjadalnym chwastem 😆
OdpowiedzUsuńBardzo ładnie wygląda. Super dodatek do prostych dań, oliwa i wino...chwilo trwaj :) Dzięki za wspólne wypiekanie :) Pozdrawiam M
OdpowiedzUsuńPiękny włoski chlebek Kamilo, cudnie Ci się wypiekła. Do następnego wypiekania, pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńNooo, taka focaccia to ja rozumiem, pysznie się prezentuje i pewnie tak smakuje
OdpowiedzUsuńPięknie wygląda! I jeszcze ta gałązka oliwna. Super!
OdpowiedzUsuńWelcome to Casino Online The Best for 2020
OdpowiedzUsuńSagaming78
SA Gaming
SaCasino