Zupa szczawiowa, to klasyka polskiego stołu, na którym pojawia się wiosnę, kiedy zaczyna rosnąć świeży szczaw i jest najdelikatniejszy. Szczawiowa na gęsinie, jest pyszna, doskonale syci i wspaniale wygląda podana z efektownym jajkiem poszetowym.
500 g mięsa z gęsi
2000 ml bulionu
2 pietruszki
3 marchewki
1/2 selera
1 por
8 ziemniaków
1 pęczek szczawiu
150 ml śmietany
sól
pieprz
4 jajka
2 łyżki octu
Do garnka włożyć umyte mięso i zalać bulionem, dodać obrane i umyte warzywa pokrojone w kostkę. Gotować na małym ogniu około 60 minut, aż warzywa będą miękkie. Mięso wyciągnąć, oddzielić do kości, podzielić na mniejsze kawałki i dodać ponownie do zupy. Szczaw umyć, pozbawić twardych szypułek i drobno pokroić, dodać do zupy, zagotować. Dodać śmietanę, wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem. W garnku zagotować wodę, dodać ocet. Jajko wbić do miseczki, wodę w garnku zamieszać tak, by na środku utworzył się wir. Cały czas mieszając, w środek wiru wlać jajko z miseczki. Przestać mieszać i gotować jajko 3 minuty. Po tym czasie wyciągamy jajko łyżką i osączamy na papierowym ręczniku. z pozostałymi jajkami postąpić w taki sam sposób. Zupę podawać z jajkiem poszetowym.
Oj pysznie!
OdpowiedzUsuńUwielbiam zupy na gęsinie i kaczce. A twoja szczawiowa jeszcze z wypasionym jajem. Mniammmm...
Amber, na kaczce i gęsinie zupy mają wspaniały smak, a to jajko to strzał w dziesiątkę :)
UsuńPozdrawiam