codzienność

piątek, 30 listopada 2018

mandarynkowe bułeczki drożdżowe


Puszyste drożdżowe bułeczki z nadzieniem serowym o mandarynkowym aromacie pięknie pachną i jeszcze lepiej smakują. Mandarynkowe bułeczki drożdżowe, to wspaniały pomysł na jesienny podwieczorek. 

80 g kremowego serka
80 g cukru
1 żółtko
40 g masła
skórka z 2 mandarynek

Ser zmiksować z resztą składników do uzyskania gładkiej struktury, odstawić. 


450 g mąki pszennej
150 g jogurtu naturalnego
3 jajka
7 g suchych drożdży
60 g cukru 
90 g masła
szczypta soli
skórka z 2 mandarynek

Do miski wlać jogurt, dodać drożdże oraz cukier, wymieszać. Do składników dodać mąkę, sól, rozpuszczone masło, skórkę startą z mandarynek i całość wyrabiać przez około 10 minut, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Miskę przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce, do czasu aż ciasto podwoi swoją objętość. Po tym czasie ciasto wyłożyć na lekko podsypany mąką blat i rozwałkować na prostokąt o wymiarach 50x35 centymetrów. Na cieście równomiernie rozłożyć nadzienie, a następnie zaczynając od krótszego boku zwijać ciasto na zewnątrz tak, by utworzyło roladę. Nożem pokroić roladę wszerz na dwucentymetrowe części, odwracając częścią w której widać nadzienie, lekko rozciągnąć pasek ciasta, a następnie skręcić. Bułeczki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć i odstawić na 30 minut do wyrośnięcia. Bułeczki wstawić do piekarnika nagrzanego do 180º C na około 25 minut, aż się ładnie zrumienią. 

120 g cukru pudru
sok z 1 mandarynki

Cukier puder przesiać do miski, dodać sok i całość dokładnie wymieszać. Udekorować lukrem ostudzone drożdżówki.

poniedziałek, 26 listopada 2018

ciasto niebo w gębie


Ciasto niebo w gębie, to połączenie kruchego ciasta, warstwy jabłkowej o cytrynowym aromacie oraz maślanego kremu orzechowego z czekoladą. Ciasto to, króluje na polskich stołach od kilkudziesięciu lat, a przepis przekazywany jest z pokolenia na pokolenie. To przepyszne, proste w przygotowaniu ciasto w jesiennym klimacie, rozpływa się w ustach, a najlepiej smakuje na drugi dzień.


400 g mąki pszennej
250 g masła
70 g cukru pudru
3 żółtka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli

Z podanych składników zagnieść kruche ciasto. Ciasto włożyć do woreczka foliowego i schować do lodówki na 30 minut. Po tym czasie ciasto podzielić na dwie części. Jedną część wyłożyć w mniejszej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180° C na około 15 minut. Ciasto ostudzić. Identycznie postąpić z drugim kruchym ciastem. 

1200 g jabłek
sok z 1/2 cytryny
100 g cukru
2 galaretki cytrynowe

Obrane jabłka zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Jabłka umieścić w garnku, dodać sok z cytryny oraz cukier i całość podgrzać, co pewien czas mieszając, aż do lekkiego podduszenia jabłek. Na sam koniec dodać do jabłek galaretkę i dobrze wymieszać. Całość odstawić do ostudzenia. 


250 g orzechów włoskich
250 ml mleka
250 g masła
100 g cukru

Zmielone orzechy wsypać do garnka, zalać mlekiem i gotować, aż orzechy wchłoną płyn. Zostawić do ostudzenia. W misce utrzeć masło z cukrem na jasną i puszystą masę. Następnie w kilku porcjach dodać masę orzechową, cały czas ucierając. 

100 g czekolady
30 ml mleka

Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia ułożyć pierwszy kruchy blat. Na blacie równomiernie wyłożyć jabłkowe nadzienie. Nadzienie przykryć drugim kruchym blatem, lekko go dociskając. Na wierzchu wyłożyć masę orzechową, wyrównać. W garnuszku podgrzać mleko, dodać rozkruszoną czekoladę i mieszać do połączenia. Udekorować wierzch ciasta. Ciasto schłodzić w lodówce.

czwartek, 22 listopada 2018

kandyzowana pigwa


Pigwa, jest bardzo aromatyczna i używana do wytwarzania syropów, galaretek i marmolad, nalewek, win czy też konfitur, doskonale nadaje się na domieszkę do przetworów z owoców o mdłym lub słabo wyraźnym smaku, dobrze smakuje w połączeniu z jabłkami. Pigwa zawiera bardzo dużo pektyn, dzięki czemu po dodaniu do dowolnej konfitury spowoduje jej zagęszczenie, wsparte dodatkowo bajkowym aromatem. Pigwa nadaje się też do kandyzowania. Kandyzowana pigwa według przepisu Basi, to owoc gotowany w syropie cukrowym, tak długo, aż owoce zrobią się szkliste, bardzo słodkie i będą miały ciemno pomarańczowy lub wręcz karminowy kolor. Kandyzowana pigwa sprawdzi się w wypiekach, pasuje do mięs, szybko znika, też jako słodka przekąska. Dzięki takiemu przygotowaniu pigwy uzyskujemy też wspaniały w smaku i bardzo aromatyczny syrop, który można wykorzystać na różny sposób.


2000 g pigwy
2000 g cukru
cukier do obtoczenia 
 
Owoce pigwy pokroić na osiem części, obrać i usunąć gniazda nasienne, włożyć do garnka i zasypać cukrem. Owoce z cukrem odstawić na kilka godzin, co pół godziny delikatnie przemieszać, aż owoce puszczą sok. Następnie owoce wraz z sokiem bardzo powoli zagotować i gotować na bardzo małym ogniu 5 minut. Następnie delikatnie przemieszać, całkowicie ostudzić. Następnego dnia całość doprowadzić do wrzenia, a następnie odstawić. Powtarzać tak przez co najmniej kilka dni, aż plasterki pigwy będą szkliste, koloru karminowego. Po tym czasie owoce dobrze osączyć na sicie, obtoczyć w grubym cukrze i rozłożyć na papierze do pieczenia, by obeschły. Po kilku godzinach zapakować szczelnie.

poniedziałek, 19 listopada 2018

bułki pszenne z biboszem


Bułki pszenne z biboszem umilają czas w listopadowej piekarni Amber, bułki zaproponowała Agnieszka, a przepis pochodzi z Ploetzblog. Bibosz, to w terminologii piekarskiej, zaparka z gorącej wody i czerstwego chleba. Bułki są bardzo szybkie do przygotowania, mają miękkie wnętrze, chrupiącą skórkę i pasują do wszystkich dodatków. 


12 g mąki żytniej razowej
12 g suchego chleba
80 g wody
9 g soli

W misce wymieszać starty suchy chleb, mąkę, sól oraz wrzącą wodę, odstawić na 5 minut do napęcznienia.

cały bibosz
350 g mąki pszennej 
20 g mąki orkiszowej razowej
190 wody
7 g suchych drożdży
1 łyżeczka miodu 
20 g oliwy
 
Do miski z biboszem dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać, wyrabiać ciasto około 10 minut. Odstawić do wyrastania na 120 minut, składając ciasto co 30 minut. Następnie ciasto delikatnie przełożyć na omączony blat, podzielić na 8 części i uformować podłużne bułki. Bułki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, odstawić na 30 minut do wyrośnięcia. Bułki wstawić do piekarnika nagrzanego do 240° C i piec przez około 18 minut.


Bułki pszenne z biboszem na blogach:


sobota, 17 listopada 2018

ciasto ucierane z żurawiną


Ciasto z żurawiną i cukrem pudrem jest szybkie do przygotowania, wystarczy tylko dobrze zmiksować składniki, które powinny być w temperaturze pokojowej. Ciasto jest lekkie, na oleju, z mąką ziemniaczaną, która sprawia, że ciasto jest mięciutkie i puchate. Ciasto ucierane z żurawiną, jest fanatycznym dodatkiem do kawy.

6 jajek 
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki pszennej tortowej
1 szklanka mąki ziemniaczanej
1 szklanka oleju
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka ekstraktu waniliowego
1 łyżka octu
sól 
100 g żurawiny
cukier puder

Białka oddzielić od żółtek i ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać cukier i dalej ubijając, aż cukier się całkowicie rozpuści. Następnie dodać żółtka i nadal ubijać. Dodać przesiane mąki i proszek do pieczenia i ubić. Na samym końcu wmieszać do ciasta olej, ocet oraz ekstrakt waniliowy. Masę przelać do mniejszej formy, w której dno zostało wyłożone papierem do pieczenia. Na wierzchu równomiernie rozłożyć żurawinę. Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180° C i piec około 40 minut, aż patyczek wbity w ciasto zostanie suchy. Ciasto posypać cukrem pudrem.

środa, 14 listopada 2018

kakaowe babeczki


Kakaowe babeczki, są szybkie w przygotowaniu, pięknie pachną i jeszcze lepiej smakują. Babeczki można upiec w dowolnych foremkach, bo idealnie zachowują kształt. 


130 g masła
110 g cukru 
2 jajka
115 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
40 ml mleka
10 g kakao 
szczypta soli


W misce zmiksować masło z solą i cukrem na puszystą masę. Cały czas miksując dodawać po jednym jajku, kolejne jajko dodawać, kiedy poprzednie całkowicie połączy się z masą. Do masy dodać mleko, następnie przesianą mąkę, kakao oraz proszek do pieczenia delikatnie wmieszać do masy. Masę przelać do foremek wysmarowanych masłem. Babeczki wstawić do piekarnika nagrzanego do 180° C na około 15 minut, aż patyczek wbity w ciasto zostanie suchy.

poniedziałek, 12 listopada 2018

gęsie udka z pigwą


Udka gęsie pieczone z pigwą i jej syropem, doprawione majerankiem, cebulą oraz czosnkiem, są soczyste i bardzo delikatne. Gęsie udka z pigwą, to danie idealne na świąteczny stół. 

2 pigwy
2 gęsie udka
250 ml syropu z pigwy
1 cebula
2 ząbki czosnku
majeranek
sól
pieprz

Udka umyć, osuszyć, ułożyć w garnku z pokrywką, doprawić solą, pieprzem oraz majerankiem, obłożyć pokrojoną cebulą oraz czosnkiem, tak przygotowaną gęsinę odstawić na noc do lodówki. Po wyjęciu z lodówki z udek zdjąć cebulę oraz czosnek,  odłożyć na bok. Naczynie wstawić do piekarnika nagrzanego do 180º C, przykryć pokrywką i piec 60 minut. Po tym czasie wylać cały tłuszcz, dodać syrop z pigwy, oraz cebulę, czosnek i piec kolejne 60 minut. Na 30 minut przed końcem pieczenia, dodać do garnka przekrojone i pozbawione nasion pigwy, odkryty garnek wstawić do piekarnika i piec, aż skórka stanie się błyszcząca i chrupiąca.

sobota, 10 listopada 2018

rogale półfrancuskie z białym makiem i bakaliami


Dawno, dawno temu...
Pewien poznański piekarz ujrzał we śnie Świętego Marcina jadącego na koniu, podniósł zgubioną przez zwierzę podkowę i zainspirowany jej kształtem postanowił upiec ciasto. Według legendy, tak powstał pierwszy rogal świętomarciński. 

11 Listopada na dzień Świętego Marcina rogale, z delikatnie listkującego się ciasta, z nadzieniem z białego maku, orzechów, biszkoptów, ciastek migdałowych rozpływają się w ustach. Rogale półfrancuskie z białym makiem i bakaliami obowiązkowe na stole w Wielkopolsce na dzień Świętego Marcina. 


300 g białego maku
500 ml mleka
150 g cukru
150 g biszkoptów
150 g ciastek migdałowych
50 g masła
50 g orzechów włoskich
50 g rodzynek
50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej 
2 jajka
1/2 łyżeczki ekstraktu migdałowego
 
Mleko zagotować, wsypać mak i chwilę gotować, odstawić na około 180 minut. Mak dobrze odsączyć na sicie wyłożonym gazą. Mak razem z cukrem zmielić dwukrotnie w maszynce. Do masy makowej dodać zmielone biszkopty, ciasteczka migdałowe, posiekane drobno orzechy, rodzynki, skórkę pomarańczową, ekstrakt oraz jajka, miękkie masło i masę marcepanową, wszystko razem dobrze wymieszać. Masę dobrze schłodzić.


500 g mąki pszennej 
60 g cukru
460 g masła
200 ml mleka
2 jajka
30 g drożdży
1/4 łyżeczki soli

Do ciepłego mleka dodać drożdże i cukier, odstawić na 10 minut. Dodać jajka, mąkę, 60 g miękkiego masła oraz sól i wyrabiać, aż ciasto będzie sprężyste. Przykryć miskę ściereczką i odstawić je do wyrośnięcia na około 60 minut, aż ciasto podwoić swoją objętość. Ciasto przełożyć na posypany mąka blat i rozwałkować na prostokąt, w taki sposób, aby krótsze strony stanowiły górę i dół. Pozostałe masło rozłożyć równomiernie na 2/3 powierzchni ciasta, a następnie złożyć 1/3 ciasta bez masła, a następnie złożyć dolną cześć tak aby przykryła to złożenia. Dobrze skleić brzegi i delikatnie wywałkować w prostokąt używając jak najmniejszej ilości mąki do podsypywania. Złożyć tak jak poprzednio i schłodzić na blasze przez godzinę. Powtórzyć proces 3 razy, chłodząc ciasto między wałkowaniami przez godzinę. Po zakończeniu procesu, ciasto dobrze zawinąć i włożyć do lodówki na co najmniej 5 godzin. Wyjąć z lodówki na około 20 minut przed planowanym robieniem. 


1 jajko 
20 ml mleka
150 g cukru pudru 
sok z 1/2 cytryny
40 g migdałów
 
Ciasto wywałkować na prostokąt o wymiarach mniej więcej 65 x 34 centymetry i przeciąć wzdłuż długiego boku na 2 części. Każdy powstały w ten sposób pasek pokroić na 12 trójkątów. Rozsmarować nadzienie zostawiając mały margines na wszystkich bokach trójkąta, zwijać w rogaliki zaczynając od podstawy. Ułożyć na wyłożonej pergaminem blasze, przykryć i zostawić do wyrośnięcia aż podwoja objętość, na około jedną godzinę. Rozgrzać piekarnik do 180º C, wyrośnięte rogale posmarować jajkiem rozbełtanym z mlekiem i piec około 20 minut aż się ładnie zezłocą. Wyjąć na drucianą siateczkę i jeszcze cieple polać lukrem, zrobionym z cukru pudru i soku z cytryny. Posypać posiekanymi migdałami.



czwartek, 8 listopada 2018

chlebek dyniowy z rajskimi jabłuszkami


Bardzo wilgotny i pyszny chlebek dyniowy z rajskimi jabłuszkami, oblany czekoladą jest bardzo szybki do przygotowania, wystarczy tylko wymieszać składniki. Ten bardzo jesienny chlebek dobrze smakuje oblany czekoladą i podany w towarzystwie jabłuszek w karmelu. 

180 g mąki pszennej
160 g cukru
2 jajka
160 ml olej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
100 g rajskich jabłuszek


W misce wymieszać puree z dyni z cukrem, dodać olej, jajka i wszystko dobrze wymieszać. Do ciasta wmieszać mąkę z proszkiem do pieczenia oraz pokrojone na kawałki rajskie jabłuszka. Ciasto wylać do keskówki wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać wierzch. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180° C i piec 60 minut, aż patyczek wbity w ciasto zostanie suchy. Upieczone ciasto zostawić w wyłączonym, uchylonym piekarniku, by powoli ostygło.

50 g czekolady 
20 ml mleka

W garnuszku podgrzać mleko, dodać rozkruszoną czekoladę i mieszać do połączenia. Udekorować wierzch chlebka czekoladą oraz jabłkami w karmelu.

wtorek, 6 listopada 2018

kruche ciasto z rajskimi jabłuszkami i bezą


Pyszne, bardzo kruche ciasto o waniliowym aromacie, z warstwą pięknych i bardzo smacznych rajskich jabłuszek i bezą, przykryte kruszonką, składa się na idealne ciasto. Kruche ciasto z rajskimi jabłuszkami i bezą, to bardzo jesienne ciasto, któremu trudno mu się oprzeć.

420 g mąki pszennej
5 żółtek
50 g cukru
10 g cukru z wanilią
1 łyżeczka proszku do pieczenia
280 g masła
szczypta soli

Posiekać razem mąkę, proszek do pieczenia, sól, masło oraz cukry, dodać żółtka i szybko zagnieć spójne ciasto. Wyłożyć mniejszą formę papierem do pieczenia, na dnie rozkruszyć 2/3 ciasta, całość ugnieść. 


600 g rajskich jabłuszek
40 g mąki ziemniaczanej

Jabłuszka przekroić na dwie części, wykroić gniazdo nasienne, a następnie pokroić na mniejsze kawałki. Jabłuszka wymieszać z mąką ziemniaczaną i równomiernie rozłożyć na cieście. 

5 białek
180 g cukru
szczypta soli
cukier puder

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, następnie powoli ubijając dodawać cukier, ubijać, aż cukier się rozetrze. Tak ubitą bezę rozłożyć na warstwie jabłuszek. Na wierzch rozkruszyć jak kruszonkę pozostałe ciasto. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180° C na około 60 minut. Ciasto ostudzić w lekko uchylonym piekarniku. Ciasto przed podaniem osypać cukrem pudrem. 

niedziela, 4 listopada 2018

jabłka w karmelu


Jabłka w karmelu, to jedna z ulubionych przekąsek dzieci, to także tradycyjny smakołyk podawany na Halloween. Jabłka w karmelu wspaniale smakować będą też podane w zimowy i mroźny wieczór, przygotować można je też na karnawałowe przyjęcie. Jabłka w karmelu przygotowane na podstawie przepisu Marthy Stewart wspaniale smakują, choć trudno je zjeść.


10 jabłek 
300 g cukru
80 ml śmietany kremówki


W rondlu podgrzać cukier na średnim ogniu, co jakiś czas potrząsać rondlem lub mieszać łyżką. Kiedy cały cukier się rozpuści i nabierze ciemno bursztynowego koloru ostrożnie wlać śmietanę i dokładnie wymieszać, do uzyskania jednolitej masy. Każde jabłko zanurzać w karmelu, pozwolić nadmiarowi karmelu ścieknąć i odkładać jabłka na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, do zastygnięcia. Jabłka należy zjeść w dniu przygotowania.

piątek, 2 listopada 2018

pan dei morti


Pan dei morti, to typowy deser z północnych Włoch, który jest przygotowywany w Lombardii, szczególnie w Mediolanie i Toskanii, i spożywany w nocy między 1 a 2 listopada, z okazji Święta Zmarłych. Tradycja przygotowywania chlebka zmarłych pochodzi ze starożytnej Grecji, gdzie były pieczone z wody, mąki i rodzynek, na cześć bogini Demetry, aby zapewnić dobre zbiory. Te czarne jak ziemia ciastka, o owalnym kształcie, oprószone cukrem pudrem, który wygląda na nich jak śnieg, są pyszne. Podstawowy przepis zawiera białka, toskańskie wino, rozdrobnione herbatniki, migdały, kakao, suszone lub kandyzowane owoce i przyprawy. Użycie innych popularnych ciastek do wykonania pan dei morti symbolizuje przemianę starego w nowe, kontynuację życia, a suszone owoce były składane jako dary dla dusz osób zmarłych, orzeszki pini natomiast, mają symbolizować kości ludzi, którzy odeszli. Ciasteczka o makaronikowatym wnętrzu, upieczone na podstawie tego przepisu doskonale smakują z kieliszkiem wina.


75 g ciastek amaretti
175 g biszkoptów 
65 g migdałów
65 g orzeszków pini
60 g suszonych fig
60 g rodzynków
125 g mąki pszennej
150 g cukru 
1 łyżeczka proszku do pieczenia
30 g kakao
1/2 łyżeczki cynamonu
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
3 białka
50 ml toskańskiego wina deserowego 
cukier puder

W miseczce zalać rodzynki winem, odstawić do nasączenia. Do miski włożyć zmielone migdały, biszkopty oraz ciastka, dodać drobno posiekane figi, nasączone rodzynki, dodać mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia, cukier, kakao, cynamon, gałkę muszkatołową i zrumienione na suchej patelni orzeszki piniowe. Dodać białka, a następnie wino i wymieszać do połączenia i otrzymania klejącej, ciemnej masy. Ciasto uformować w podłużny bochenek, lekko podsypując mąką. Bochenek pokroić na centymetrowe kromki z których uformować owalne i podłużne ciastko kształtem przypominające migdała. Ciastka układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 160º C i piec ciastka przez około 20 minut. Po wystudzeniu ciastka oprószyć cukrem pudrem.