codzienność

środa, 14 listopada 2018

kakaowe babeczki


Kakaowe babeczki, są szybkie w przygotowaniu, pięknie pachną i jeszcze lepiej smakują. Babeczki można upiec w dowolnych foremkach, bo idealnie zachowują kształt. 


130 g masła
110 g cukru 
2 jajka
115 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
40 ml mleka
10 g kakao 
szczypta soli


W misce zmiksować masło z solą i cukrem na puszystą masę. Cały czas miksując dodawać po jednym jajku, kolejne jajko dodawać, kiedy poprzednie całkowicie połączy się z masą. Do masy dodać mleko, następnie przesianą mąkę, kakao oraz proszek do pieczenia delikatnie wmieszać do masy. Masę przelać do foremek wysmarowanych masłem. Babeczki wstawić do piekarnika nagrzanego do 180° C na około 15 minut, aż patyczek wbity w ciasto zostanie suchy.

6 komentarzy:

  1. apetyczne babeczki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ojej, jakie urocze babeczki , to są żołędzie i te drugie ?Śliczne i na bank pyszne

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aluś, to forma ma kształt: żołędzia, indyka, dyni i liścia :) Buziaki!

      Usuń
  3. Pięknie, jesiennie i pysznie!
    I na pewno już nic nie zostało...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Amber, to rzeczywiście ich wada, szybko znikają :)

      Usuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.