Kakaowe babeczki, są szybkie w przygotowaniu, pięknie pachną i jeszcze lepiej smakują. Babeczki można upiec w dowolnych foremkach, bo idealnie zachowują kształt.
130 g masła
110 g cukru
2 jajka
115 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
40 ml mleka
10 g kakao
szczypta soli
W misce zmiksować masło z solą i cukrem na puszystą masę. Cały czas miksując dodawać po jednym jajku, kolejne jajko dodawać, kiedy poprzednie całkowicie połączy się z masą. Do masy dodać mleko, następnie przesianą mąkę, kakao oraz proszek do pieczenia delikatnie wmieszać do masy. Masę przelać do foremek wysmarowanych masłem. Babeczki wstawić do piekarnika nagrzanego do 180° C na około 15 minut, aż patyczek wbity w ciasto zostanie suchy.
apetyczne babeczki :)
OdpowiedzUsuńLena, dziękuję :)
UsuńOjej, jakie urocze babeczki , to są żołędzie i te drugie ?Śliczne i na bank pyszne
OdpowiedzUsuńAluś, to forma ma kształt: żołędzia, indyka, dyni i liścia :) Buziaki!
UsuńPięknie, jesiennie i pysznie!
OdpowiedzUsuńI na pewno już nic nie zostało...
Amber, to rzeczywiście ich wada, szybko znikają :)
Usuń