codzienność

poniedziałek, 12 listopada 2018

gęsie udka z pigwą


Udka gęsie pieczone z pigwą i jej syropem, doprawione majerankiem, cebulą oraz czosnkiem, są soczyste i bardzo delikatne. Gęsie udka z pigwą, to danie idealne na świąteczny stół. 

2 pigwy
2 gęsie udka
250 ml syropu z pigwy
1 cebula
2 ząbki czosnku
majeranek
sól
pieprz

Udka umyć, osuszyć, ułożyć w garnku z pokrywką, doprawić solą, pieprzem oraz majerankiem, obłożyć pokrojoną cebulą oraz czosnkiem, tak przygotowaną gęsinę odstawić na noc do lodówki. Po wyjęciu z lodówki z udek zdjąć cebulę oraz czosnek,  odłożyć na bok. Naczynie wstawić do piekarnika nagrzanego do 180º C, przykryć pokrywką i piec 60 minut. Po tym czasie wylać cały tłuszcz, dodać syrop z pigwy, oraz cebulę, czosnek i piec kolejne 60 minut. Na 30 minut przed końcem pieczenia, dodać do garnka przekrojone i pozbawione nasion pigwy, odkryty garnek wstawić do piekarnika i piec, aż skórka stanie się błyszcząca i chrupiąca.

3 komentarze:

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.