Ciasto niebo w gębie, to połączenie kruchego ciasta, warstwy jabłkowej o cytrynowym aromacie oraz maślanego kremu orzechowego z czekoladą. Ciasto to, króluje na polskich stołach od kilkudziesięciu lat, a przepis przekazywany jest z pokolenia na pokolenie. To przepyszne, proste w przygotowaniu ciasto w jesiennym klimacie, rozpływa się w ustach, a najlepiej smakuje na drugi dzień.
400 g mąki pszennej
250 g masła
70 g cukru pudru
3 żółtka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
Z podanych składników zagnieść kruche ciasto. Ciasto włożyć do woreczka foliowego i schować do lodówki na 30 minut. Po tym czasie ciasto podzielić na dwie części. Jedną część wyłożyć w mniejszej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180° C na około 15 minut. Ciasto ostudzić. Identycznie postąpić z drugim kruchym ciastem.
1200 g jabłek
sok z 1/2 cytryny
100 g cukru
2 galaretki cytrynowe
Obrane jabłka zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Jabłka umieścić w garnku, dodać sok z cytryny oraz cukier i całość podgrzać, co pewien czas mieszając, aż do lekkiego podduszenia jabłek. Na sam koniec dodać do jabłek galaretkę i dobrze wymieszać. Całość odstawić do ostudzenia.
250 g orzechów włoskich
250 ml mleka
250 g masła
100 g cukru
Zmielone orzechy wsypać do garnka, zalać mlekiem i gotować, aż orzechy wchłoną płyn. Zostawić do ostudzenia. W misce utrzeć masło z cukrem na jasną i puszystą masę. Następnie w kilku porcjach dodać masę orzechową, cały czas ucierając.
100 g czekolady
30 ml mleka
Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia ułożyć pierwszy kruchy blat. Na blacie równomiernie wyłożyć jabłkowe nadzienie. Nadzienie przykryć drugim kruchym blatem, lekko go dociskając. Na wierzchu wyłożyć masę orzechową, wyrównać. W garnuszku podgrzać mleko, dodać rozkruszoną czekoladę i mieszać do połączenia. Udekorować wierzch ciasta. Ciasto schłodzić w lodówce.
O tak , tak niebo w gębie to prawdziwe.... niebo w gębie
OdpowiedzUsuńJak ono się u ciebie Kamilka pięknie prezentuje, jesienna chorografia mu dodaje urody
Aluś, rzeczywiście w jesiennych barwach wspaniale wygląda, dziękuję :)
UsuńWygląda pysznie!
OdpowiedzUsuńGdyby nie orzechy...No cóż, popatrzę sobie.
Amber, rzeczywiście wielka szkoda, ten orzechowy krem jest naprawdę wspaniały i smaczny :) Pozdrawiam
Usuń