Puszyste drożdżowe bułeczki z nadzieniem serowym o mandarynkowym aromacie pięknie pachną i jeszcze lepiej smakują. Mandarynkowe bułeczki drożdżowe, to wspaniały pomysł na jesienny podwieczorek.
80 g kremowego serka
80 g cukru
1 żółtko
40 g masła
skórka z 2 mandarynek
Ser zmiksować z resztą składników do uzyskania gładkiej struktury, odstawić.
450 g mąki pszennej
150 g jogurtu naturalnego
3 jajka
7 g suchych drożdży
60 g cukru
90 g masła
szczypta soli
skórka z 2 mandarynek
Do miski wlać jogurt, dodać drożdże oraz cukier, wymieszać. Do składników dodać mąkę, sól, rozpuszczone masło, skórkę startą z mandarynek i całość wyrabiać przez około 10 minut, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Miskę przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce, do czasu aż ciasto podwoi swoją objętość. Po tym czasie ciasto wyłożyć na lekko podsypany mąką blat i rozwałkować na prostokąt o wymiarach 50x35 centymetrów. Na cieście równomiernie rozłożyć nadzienie, a następnie zaczynając od krótszego boku zwijać ciasto na zewnątrz tak, by utworzyło roladę. Nożem pokroić roladę wszerz na dwucentymetrowe części, odwracając częścią w której widać nadzienie, lekko rozciągnąć pasek ciasta, a następnie skręcić. Bułeczki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć i odstawić na 30 minut do wyrośnięcia. Bułeczki wstawić do piekarnika nagrzanego do 180º C na około 25 minut, aż się ładnie zrumienią.
120 g cukru pudru
sok z 1 mandarynki
Cukier puder przesiać do miski, dodać sok i całość dokładnie wymieszać. Udekorować lukrem ostudzone drożdżówki.
Już sama nazwa daje tyle zapachu:) Ach jak one muszą być pyszne, pachnące, świąteczne
OdpowiedzUsuńChętnie bym sie jedną poczęstowała
Aluś, rzeczywiście przy tych drożdżówkach czuć świąteczny nastrój :)
Usuńniezłe
OdpowiedzUsuń