Na pyszne pesto nadaje się prawie każda jadalna roślina zielona - rzodkiewka, bazylia, pietruszka czy też rukola, idealny jest też czosnek niedźwiedzi. Wystarczy chwila, garść liści czosnku niedźwiedziego, orzeszki piniowe, dobra oliwa, starty parmezan i czosnkowe pesto gotowe. To bardzo smaczne, oryginalne w smaku pesto, to wspaniały dodatek do pieczywa, można je dodać do chleba, makaronu, zupy, sałatki lub chłodnika.
100 g czosnku niedźwiedziego
50 g orzeszków piniowych
150 ml oliwy
50 g parmezanu
1 ząbek czosnku
sól
pieprz
Orzeszki piniowe zrumienić na suchej patelni, aż będą złociste. Czosnek niedźwiedzi i obrany ząbek czosnku posiekać, parmezan zetrzeć. W malakserze zmiksować podane składnik, aż pozostaną małe drobinki składników, na koniec doprawić do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem. Gotowe pesto przełożyć do słoiczka i z góry zalać małą ilością oliwy, przechowywać w lodówce.
Zrobiłabym :)
OdpowiedzUsuńTylko skąd mam wziąć świeży czosnek niedźwiedzi...?
Jeszcze tylko dorwać czosnek niedźwiedzi!
OdpowiedzUsuńZazdroszczę dostępu do takiego czosnku:)
OdpowiedzUsuńJuż je lubię :D
OdpowiedzUsuńPychota. :)
OdpowiedzUsuń