Ciasto szyfonowe pieczone na białkach jest delikatne jak puch i upieczone całkowicie bez dodatku tłuszczu, idealnie nadaję się na torcik. Ciasto jest bardzo delikatne, dobrze nasączone wodą z cytryną, przełożone konfiturą z płatków fiołka oraz śmietanowym kremem. Torcik anielski z fiołkami nadaje się na każdą okazję, jest pyszny i pięknie pachnie.
400 g białek
150 g cukru pudru
150 g mąki pszennej
1 1/2 łyżeczki winianu potasu
sok z 1/2 cytryny
Białka wlać do miski i miksować 2 minuty, aż lekko zesztywnieją. Dodać sok z cytryny i winian potasu i miksować kolejne 2 minuty. Do białek dodać połowę ilości przesianego cukru i dalej miksować na wolnych obrotach. Białka powinny być lśniące, ale nie tak sztywne jak na bezę. Do białek dodać pozostały przesiany cukier oraz przesianą mąkę, sól i miksować krótko, tylko do połączenia się składników. Ciasto wyłożyć do formy wysmarowanej masłem, wyrównać wierzch i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180° C na około 35 minut, aż patyczek wbity w ciasto zostanie suchy. Ciasto po upieczeniu ostudzić w formie przez około 120 minut. Ciasto wyciągnąć z formy i podzielić na dwa blaty.
1 szklanka konfitury z płatków fiołka
300 ml śmietany do ubijania
sok z 1/2 cytryny
1/2 szklanki wody
1 łyżka spirytusu
kwiaty fiołka
Schłodzoną śmietankę kremową ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać połowę ilości konfitury i całość ubić. Wymieszać spirytus i sok z cytryny z przegotowaną wodą. Pierwszą część ciasta ułożyć na talerzu i skropić go połową ilości nasączenia, na nim rozsmarować konfiturę z płatków fiołka oraz wyłożyć połowę śmietanowego kremu. Położyć drugą część ciasta, skropić go i pozostały krem rozsmarować na wierzchu i bokach toru i przyozdobić kwiatami. Torcik schłodzić przed podaniem.
Jakże on musi pachnąć!
OdpowiedzUsuńMonika, jest cudowny, to fakt :)
UsuńA to pieruny , taki tort toć to ambrozja bogów Olimpu w najczystszej postaci .Kamilko dałaś czadu na maksa , cudo ten torcik
OdpowiedzUsuńAluś, dziękuję! Jesteś kochana :)
UsuńBuziaki!
Coś pięknego! :)
OdpowiedzUsuń