codzienność

poniedziałek, 11 kwietnia 2016

chleb ziołowy z płatkami owsianymi


W kwietniu piekarnia Amber ma wspaniały aromat ziół i przypraw, za sprawą Kasi, która wybrała do wspólnego pieczenia przepis na chleb swojego autorstwa. Chleb ziołowy z płatkami owsianymi uda się każdemu, chleb wypieka się w foremce i można go piec w wersji z zakwasem lub z samymi drożdżami. Chleb jest pyszny i doskonale smakują do niego wszelakie dodatki. Z przepisu wychodzi jeden duży bochen lub dwa mniejsze. 


1 łyżeczka majeranku 
1 łyżeczka kolendry
1 łyżeczka kminku 
1 łyżeczka szałwii 
1 łyżeczka tymianku 
1 łyżeczka czarnuszki 
1 łyżeczka cząbru 
1 łyżeczka rozmarynu
1 łyżeczka bazylii 
1/2 łyżeczki pieprzu
1 łyżeczka soli
1/2 szklanki wody

Przyprawy i zioła zalać ciepłą wodą i odstawić na 20 minut.

4 łyżki mąki pszennej chlebowej
20 g drożdży
1 łyżeczka cukru
1/2 szklanki wody

Składniki wymieszać, przykryć i pozostawić na 15 minut.


500 g mąki pszennej chlebowej
1/2 szklanki płatków owsianych
2 łyżki zakwasu
cały zaczyn drożdżowy
cała zalewa ziołowa
1/2 szklanki wody

Wymieszać mąkę z płatkami, zaczynem, ziołami, wodą do połączenia składników. Ciasto powinno być dosyć luźne, ale nie lejące, jeśli jest zbyt zwarte, dolać więcej wody. Formę natłuścić i wysypać płatkami owsianymi. Przełożyć ciasto, wyrównać powierzchnię mokrą dłonią i obsypać płatkami owsianymi. Chleb przykryć ściereczką i odstawić na godzinę, do podwojenia objętości. Chleb wstawić do piekarnika nagrzanego do 180° C na około 60 minut, w razie potrzeby dopiekać przez kolejne 10 minut. Chleb wyjąć z piekarnika, po 5 minutach wyjąć z formy i wyłożyć na kratkę. Kroić po wystudzeniu.
Wersja przepisu bez zakwasu: do zaczynu dodać 30 g drożdży, a do ciasta właściwego dodać 3/4 szklanki wody.

13 komentarzy:

  1. Ale duży bochenek! :))
    Dziękuję Kamilko za wspólne pieczenie tego pysznego chleba :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bochen imponujący i uroczo rustykalny!
    Pysznie jest jeść razem upieczony chleb.
    Dziękuję.

    OdpowiedzUsuń
  3. Dziękuję za ten pysznie ziołowy czas! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uroczy bochenek :-) dziękuje za wspólne pyszne wypiekanie :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uroczy bochenek :-) dziękuje za wspólne pyszne wypiekanie :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Piękny i aromatyczny bochen Ci wyszedł:-) Aż żałuję, że go nie jadłam...;-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Piękny bochen. Dziękuję za wspólne pieczenie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo efektowny chlebek. Dziękuję za wspólne pieczenie.
    Pozdrawiam
    Renata

    OdpowiedzUsuń
  9. Piękny bochen a ziołami pachnie nawet u mnie :-) Dziękuję za wspólne wypiekanie :-)

    OdpowiedzUsuń
  10. Ale wielgachny! dużo dobrego jedzenia :D

    OdpowiedzUsuń
  11. Ale musi ten chleb pachnieć

    OdpowiedzUsuń
  12. Upiekł się pięknie :) Dziękuję za wspólne pieczenie i pozdrawiam serdecznie M

    OdpowiedzUsuń
  13. Pięknie się prezentuje Twój chlebek. Dziękuję za wspólny czas i pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.