W kwietniu piekarnia Amber ma wspaniały aromat ziół i przypraw, za sprawą Kasi, która wybrała do wspólnego pieczenia przepis na chleb swojego autorstwa. Chleb ziołowy z płatkami owsianymi uda się każdemu, chleb wypieka się w foremce i można go piec w wersji z zakwasem lub z samymi drożdżami. Chleb jest pyszny i doskonale smakują do niego wszelakie dodatki. Z przepisu wychodzi jeden duży bochen lub dwa mniejsze.
1 łyżeczka majeranku
1 łyżeczka kolendry
1 łyżeczka kminku
1 łyżeczka szałwii
1 łyżeczka tymianku
1 łyżeczka czarnuszki
1 łyżeczka cząbru
1 łyżeczka rozmarynu
1 łyżeczka bazylii
1/2 łyżeczki pieprzu
1 łyżeczka soli
1/2 szklanki wody
Przyprawy i zioła zalać ciepłą wodą i odstawić na 20 minut.
4 łyżki mąki pszennej chlebowej
20 g drożdży
1 łyżeczka cukru
1/2 szklanki wody
Składniki wymieszać, przykryć i pozostawić na 15 minut.
500 g mąki pszennej chlebowej
1/2 szklanki płatków owsianych
2 łyżki zakwasu
cały zaczyn drożdżowy
cała zalewa ziołowa
1/2 szklanki wody
Wymieszać mąkę z płatkami, zaczynem, ziołami, wodą do połączenia składników. Ciasto powinno być dosyć luźne, ale nie lejące, jeśli jest zbyt zwarte, dolać więcej wody. Formę natłuścić i wysypać płatkami owsianymi. Przełożyć ciasto, wyrównać powierzchnię mokrą dłonią i obsypać płatkami owsianymi. Chleb przykryć ściereczką i odstawić na godzinę, do podwojenia objętości. Chleb wstawić do piekarnika nagrzanego do 180° C na około 60 minut, w razie potrzeby dopiekać przez kolejne 10 minut. Chleb wyjąć z piekarnika, po 5 minutach wyjąć z formy i wyłożyć na kratkę. Kroić po wystudzeniu.
Wersja przepisu bez zakwasu: do zaczynu dodać 30 g drożdży, a do ciasta właściwego dodać 3/4 szklanki wody.
Wersja przepisu bez zakwasu: do zaczynu dodać 30 g drożdży, a do ciasta właściwego dodać 3/4 szklanki wody.
Chleb ziołowy z płatkami owsianymi na blogach:
Akacjowy blog
Apetyt na smaka
Bochen chleba
Codziennik kuchenny
Fabryka kuliarnych inspiracji
Konwalie w kuchni
Kulinarna Maniusia
Kuchnia Gucia
Kuchennymi drzwiami
Leśny Zakątek
Moje małe czarowanie
Apetyt na smaka
Bochen chleba
Codziennik kuchenny
Fabryka kuliarnych inspiracji
Konwalie w kuchni
Kulinarna Maniusia
Kuchnia Gucia
Kuchennymi drzwiami
Leśny Zakątek
Moje małe czarowanie
Nieład mAlutki
Nie tylko na słodko
Przepisy na domowy ser i chleb
Smaki i Aromaty
Smakowity chleb
W mojej kuchni
W poszukiwaniu SlowLife
Zacisze kuchenne
Nie tylko na słodko
Przepisy na domowy ser i chleb
Smaki i Aromaty
Smakowity chleb
W mojej kuchni
W poszukiwaniu SlowLife
Zacisze kuchenne
Ale duży bochenek! :))
OdpowiedzUsuńDziękuję Kamilko za wspólne pieczenie tego pysznego chleba :)
Bochen imponujący i uroczo rustykalny!
OdpowiedzUsuńPysznie jest jeść razem upieczony chleb.
Dziękuję.
Dziękuję za ten pysznie ziołowy czas! :)
OdpowiedzUsuńUroczy bochenek :-) dziękuje za wspólne pyszne wypiekanie :-)
OdpowiedzUsuńUroczy bochenek :-) dziękuje za wspólne pyszne wypiekanie :-)
OdpowiedzUsuńPiękny i aromatyczny bochen Ci wyszedł:-) Aż żałuję, że go nie jadłam...;-)
OdpowiedzUsuńPiękny bochen. Dziękuję za wspólne pieczenie :)
OdpowiedzUsuńBardzo efektowny chlebek. Dziękuję za wspólne pieczenie.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Renata
Piękny bochen a ziołami pachnie nawet u mnie :-) Dziękuję za wspólne wypiekanie :-)
OdpowiedzUsuńAle wielgachny! dużo dobrego jedzenia :D
OdpowiedzUsuńAle musi ten chleb pachnieć
OdpowiedzUsuńUpiekł się pięknie :) Dziękuję za wspólne pieczenie i pozdrawiam serdecznie M
OdpowiedzUsuńPięknie się prezentuje Twój chlebek. Dziękuję za wspólny czas i pozdrawiam
OdpowiedzUsuń