Vichyssoise według źródła to gęsta zupa wykonana z porów, ziemniaków, śmietany i bulionu z kurczaka. Zupę tradycyjnie podaje się na zimno, ale można ją jeść także na gorąco. Zupa Vichyssoise została stworzona w Stanach Zjednoczonych przez francuskiego kucharza Louisa Diat, stąd podwójne obywatelstwo tego dania. Sława tej zupy wyprzedza ją samą, a ponieważ składa się ona prawie w jednej trzeciej ze śmietany, pieści gardło jak dotyk aksamitu. Zupa wspaniale smakuje i nabiera pełni z odrobiną wędzonego łososia, kilkoma krewetkami lub grzankami krabowymi. Przepis na zupę z porów i ziemniaków z książki Anny Bell "Zupy".
450 g ziemniaków
50 g masła
280 g białej części pora
2 łodygi selera naciowego
150 ml białego wina
850 ml bulionu z kurczaka
300 ml śmietany
sól
biały pieprz
szczypiorek
Masło roztopić w garnku, dodać pokrojonego w plastry pora i selera, smażyć na bardzo małym ogniu 12 minut, często mieszając, by się nie zrumieniły. Wlać wino, gotować chwilę by odparowało, dodać pokrojone w kostkę ziemianki i bulion. Doprowadzić do wrzenia, przykryć i gotować na małym ogniu 20 minut. Zupę zmiksować, wlać śmietanę, doprawić do smaku solą i pieprzem. Jeśli podaje się zupę na ciepło, należy lekko ją podgrzać. Posypać posiekanym szczypiorkiem.