Confit według źródła to sposób przygotowywania żywności poprzez konserwowanie w tłuszczu. Jest to stara metoda wykorzystywana w kuchni francuskiej. Po wcześniejszym zamarynowaniu w ziołach, mięso gotowane jest w tłuszczu, a następnie odstawiane w chłodne miejsce. Dzięki temu staje się bardziej kruche i delikatne. Doskonałe mięso tuńczyka delikatnie gotowane w oleju o aromacie czosnku, doprawione kolendrą, imbirem, cytryną, papryczką chilli oraz rozmarynem. Confit z ryby to dobry sposób na urozmaicenie codziennej diety, tak przygotowane idealnie smakuje podane z pieczywem. Przepis podpatrzyłam w programie "Męski weekend". Confit z tuńczyka to moją propozycją do zabawy kulinarnej "Odkryj Kujawski ze smakiem", pod patronatem serwisu ZPierwszegoTloczenia.pl, którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent linii Kujawski ze Smakiem.
500 g mięsa tuńczyka
15 g korzenia imbiru
10 g ziaren kolendry
1/2 cytryny
250 ml oleju Kujawski z czosnkiem
1/2 papryczki chilli
2 liście laurowe
2 gałązki rozmarynu
sól
pieprz
zjadłabym taką kanapeczkę z twoim confitem:))) powodzenia w konkursie!
OdpowiedzUsuńMniam! Nigdy nie probowalam takiego confitu :) musi byc pyszny! Powodzenia :)
OdpowiedzUsuńbardzo smacznie podany tuńczyk:D
OdpowiedzUsuńmniam bardzo lubie tunczyka :)
OdpowiedzUsuńJakie to musi być pyszne Kamilko! Mniam :)
OdpowiedzUsuńDziękuję Ci za udział w zabawie. :)
Mmmmm pychota! Ale chyba sama bym nie wpadła na takie confit ;) Ściskam!
OdpowiedzUsuńMmmm...z kromką tego chleba rozmarynowo czosnkowego...pychota!:)
OdpowiedzUsuń