codzienność

niedziela, 10 lutego 2013

mini pączki cynamonowe


Małe drożdżowe pączki obtoczone w cynamonowym cukrze, kiedy pączki są jeszcze ciepłe. Pączusie doskonale smakują, jedzone jeszcze na ciepło w towarzystwie kawy. Przepis na mini pączki cynamonowe pochodzi stąd


400 g mąki pszennej
125 ml wody
9 g suchych drożdży
2 łyżki cukru
60 g masła
2 łyżeczki cynamonu
2 jajka
1 żółtko
1/2 łyżeczki soli
olej do smażenia 


W naczyniu wymieszać ciepłą wodę, drożdże i odrobinę cukru, odstawić w ciepłym miejscu na 10 minut. W misce wymieszać masło z pozostałym cukrem i cynamonem, dobrze utrzeć. Dodawać kolejno jajka i żółtko, cały czas ucierając. Dodać wodę z drożdżami, sól oraz mąkę i wymieszać aż masa będzie gładka. Gotowe ciasto odstawić w ciepłe miejsce, przykryć folią spożywczą, aż podwoi swoją objętość. Po tym czasie uderzyć w ciasto pięścią, przykryć ponownie i włożyć do lodówki na 3 godziny lub całą noc. Ciasto rozwałkować na podsypanym mąką blacie, na grubość centymetra i wycinać małe kółka. W garnku rozgrzać olej, kłaść kulki na rozgrzany tłuszcz, smażyć z obu stron na złoty kolor. Pączki wyjąć łyżką cedzakową i ułożyć na papierowym ręczniku do odsączenia.
 

1/2 szklanki cukru
1 łyżka cynamonu

W misce wymieszać cukier z cynamonem. Obtaczać pączki w cukrze cynamonowym, kiedy są jeszcze ciepłe. 

19 komentarzy:

  1. az mam ochotę porwać kilka na raz!

    OdpowiedzUsuń
  2. Lubię wszystko, co z cynamonem.

    OdpowiedzUsuń
  3. Cynamonowe!
    Sięgam po jeden.
    Idealne do porannej kawy.

    OdpowiedzUsuń
  4. jakie śliczne maleństwa

    OdpowiedzUsuń
  5. Piękne małe pączuszki. Idealne na ostatki :)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  6. jak cynamonowe to chyba moje ulubione:))) zaraz po tych z różą oczywiście:)

    OdpowiedzUsuń
  7. nigdy nie jadłam pączków z cynamonem, może zrobię we wtorek na ostatki:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ale cudne Kamilko - i zdjęcia i pączusie :)

    miłego dnia :)

    OdpowiedzUsuń
  9. My też się częstujemy tymi pysznymi pączusiami!!!
    O Matko jak pachną ;* :*
    Pozdrawiamy!!!
    Tapenda

    OdpowiedzUsuń
  10. zjadłabym całą michę takich :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Za takie pączki to ja całuje w raczki Kamilka:D Kurcze a jak posypka pyszna , fiu fiu

    OdpowiedzUsuń
  12. takie maleństwa są najlepsze :) myk i do buzi :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Śliczne pączusie! Szkoda, że tak krótko się trzymają. Trzeba szybko zjeść lub obdarować bliskich :D

    OdpowiedzUsuń
  14. super te Twoje pączusie, chętnie bym wsunęła kilka, bo bardzo apetycznie się prezentują :)

    OdpowiedzUsuń
  15. cudowne te pączusie :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Jestem już zapączkowana, ale ciężko się oprzeć tym maleństwom:)

    OdpowiedzUsuń
  17. Lubię takie maluchy na jeden kęs, z cynamonem muszą być super :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Jeśli idzie o pączki, najbardziej lubię takie małe i nienadziewane, pochłonełabym ich z kilogram :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.