codzienność

niedziela, 31 marca 2013

mazurek różany


Mazurek na kruchym różanym spodzie, z dodatkiem cukru różanego, posmarowany kremem zrobionym z konfitury różanej i serka mascarpone, z dodatkiem soku z cytryny i spirytusu. Mazurek udekorowany płatkami migdałowymi i osypany różanym cukrem pudrem. Spód można upiec wcześniej, krem różany najlepiej zrobić i rozsmarować w dniu podania. W kremie można zwiększyć ilość konfitury różanej i dostosować według własnego uznania. Mazurek różany jest naprawdę wyjątkowy w smaku i efektownie prezentujący się na świątecznym stole.


150 g mąki krupczatki
65 g masła
1 żółtko 
50 g cukru różanego 
2 łyżki śmietany
Mąkę posiekać z masłem, dodać cukier, żółtko, śmietanę i szybko zagnieść ciasto. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i zostawić na 30 minut w chłodnym miejscu. Ciasto wywałkować na grubość kilku minimetrów, w dowolnym kształcie i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, ponakłuwać widelcem. Wstawić ciasto do nagrzanego do 180° C piekarnika i piec około 20 minut, aż nabierze złotego koloru. Po wyjęciu z piekarnika ostudzić.


3 łyżki konfitury różanej
250 g serka mascarpone 
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżka spirytusu
50 g płatków migdałowych

Ser mascarpone miksować przez około 2 minuty aż stanie się puszysty, dodać konfiturę, sok z cytryny, spirytus i dobrze wymieszać. Krem różany rozsmarować na kruchym spodzie, posypać płatkami migdałowymi i posypać różanym cukrem pudrem. Przechowywać w chłodnym miejscu.

sobota, 30 marca 2013

Wesołych Świąt


Zegarka tarczę zakryj starannie
chociaż na chwil kilka
niech czas stanie
wbrew pozorom nic
czego byśmy nie chcieli wtedy się nie stanie
niecodziennie zatrzymaj się
słyszysz?
to rośnie ciasto drożdżowe pod przykryciem
wanilia je otula
pachną korzenie
turlają się bakalie
jeszcze chrzan
rześki poranek
biała serweta
zielona rzeżucha
pisanek brąz cebulowy
obok chleb i sól
ze święconką koszyk

Alleluja!
Wielką Nocą się ciesz!
w piękny dzień!
uśmiechnij się!

Niespotykanie spokojnych i radosnych Świąt Wielkanocnych
pełnych słońca w sercu i na niebie
urokliwej atmosfery skąpanej w autentycznej życzliwości!

życzy

Kamila

czekoladowe gniazdka


Małe i słodkie czekoladowe ciasteczka z czekoladą i cukrowymi jajeczkami będą doskonałą ozdobą wielkanocnego stołu. Przepis na czekoladowe gniazdka cieszące oko pochodzi stąd.


210 g mąki pszennej
75 g masła
100 g cukru pudru
40 g kakao
1 jajko
5 g proszku do pieczenia
szczypta soli 


Z podanych składników zagnieść szybko ciasto. Z ciasta zrobić kulę, zawinąć w folię spożywcza i włożyć do lodówki na 30 minut. Ciasto podzielić na małe porcje i przeciskać je przez praskę do czosnku, tworząc gniazdka. Środek gniazdka docisnąć za pomocą nakrętki od butelki, tworząc dołek. Gniazdka układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika i piec około 15 minut w temperaturze 160º C. Studzić na kratce.

100 g czekolady
cukrowe jajeczka

Czekoladę z roztopić w kąpieli wodnej. Gniazdka udekorować czekoladą i jajeczkami. 

wielkanocne ciasteczka waniliowe


Wielkanocne ciasteczka waniliowe są bardzo delikatne i kruche. Z ciastem dobrze się pracuje i można wycinać z niego dowolne kształty.


180 g masła
200 g cukru pudru
350 g mąki pszennej
1 jajko
1 żółtko
1 łyżeczka pasty waniliowej
szczypta soli


Z podanych składników zagnieść szybko ciasto. Z ciasta zrobić kulę, zawinąć w folię spożywcza i włożyć do lodówki na 30 minut. Ciasto rozwałkować na posypanym mąką blacie na grubość kilku milimetrów i wycinać ciastka. Ciastka układać na blaszce wyłożonej papierem. Piec około 12 minut w temperaturze 180º C. Studzić na kratce.



piątek, 29 marca 2013

śledzie z suszonymi pomidorami i kaparami


Pyszne śledzie z dodatkiem suszonych pomidorów i kaparów, z dwoma rodzajami cebuli, doprawione syropem z agawy i z koncentratem pomidorowym. Śledzie z suszonymi pomidorami i kaparami po marynowaniu przez kilka dni uwalniają pełnię smaków i będą doskonale smakować podczas świątecznych przygotowań


250 filetów śledziowych
1 cebula
1 czerwona cebula
10 suszonych pomidorów
2 łyżki kaparów
2 łyżki koncentratu pomidorowego
2 łyżki syropu z agawy
3 łyżki oleju
sól
pieprz

Śledzie namoczyć przez kilka godzin w zimnej wodzie z dodatkiem mleka. Wodę odlać, śledzie przepłukać pod zimną, bieżącą woda i osuszyć na sitku. Na oleju zeszklić pokrojone w piórka cebule, dodać koncentrat, syrop z agawy i cały czas mieszając, poddusić minutę. Do cebuli dodać pokrojone w paski suszone pomidory,
odsączone z zalewy kapary i chwilę razem smażyć, doprawić do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem. Całość dusić kilka minut, mieszając od czasu do czasu. Do ostudzonej bazy dodać śledzie pokrojone w paski i wymieszać. Przełożyć do słoika i przechowywać w lodówce przez 2 dni, po tym czasie śledzie są gotowe.



czwartek, 28 marca 2013

pasztet dyniowy z ciecierzycą


Pasztet ze słodkiej pieczonej dyni i gotowanej ciecierzycy z dodatkiem szalotki, mielonych orzechów laskowych, pestek słonecznika i dyni. Pasztet doprawiony sosem sojowym, wędzoną papryką, tymiankiem, majerankiem i chili. Taki pasztet może być podawany na przystawkę, jako dodatek do chleba, może też stanowić samodzielne danie, podany z ulubioną sałatką. Pasztet dyniowy z ciecierzycą jest smaczny i sycący, doskonale będzie wyglądał na świątecznym stole.
 

550 g dyni
350 g ugotowanej ciecierzycy
100 mielonych orzechów laskowych
3 szalotki
2 ząbki czosnku
50 g pestek dyni
50 g pestek słonecznika
2 łyżki oleju
1/2 łyżeczki wędzonej słodkiej papryki
1/2 łyżeczki chili
1 łyżeczka majeranku
1/2 łyżeczki tymianku
2 łyżki sosu sojowego
natka pietruszki
sól
pieprz


Pokrojoną dynię ułożyć w naczyniu do zapiekania, skropić olejem, dodać posiekany czosnek, lekko doprawić solą oraz pieprzem i piec w maksymalnie rozgrzanym piekarniku przez 25 minut, aż będzie miękka. Na oleju zeszklić posiekaną szalotkę, aż zmięknie. Upieczoną dynię zmiksować z ciecierzycą, dodać podsmażoną cebulę, mielone orzechy, pestki dyni i słonecznika, posiekaną natkę pietruszki, przyprawy i dokładnie wyrabiać masę, doprawić do smaku solą i pieprzem. Masę przełożyć do foremki wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Pasztet piec około 55 minut w piekarniku nagrzanym do 180º C. Przed pokrojeniem pasztet ostudzić.

środa, 27 marca 2013

mazurek pomarańczowy z kajmakiem


Mazurek na kruchym, delikatnym i mocno pomarańczowym spodzie z kajmakiem. Słodycz kajmaku przełamuje krem jajeczny z czerwonych pomarańczy, a wszystko to udekorowane pysznymi domowymi plasterkami czerwonych pomarańczy z syropu. Mazurek pomarańczowy z kajmakiem jest idealny na Wielkanoc.

200 g mąki pszennej
130 g masła
1 żółtko 
50 g cukru pudru
skórka z 1 czerwonej pomarańczy

Mąkę posiekać z masłem, dodać cukier, żółtko, syrop, skórkę startą z pomarańczy i szybko zagnieść ciasto. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i zostawić na 30 minut w chłodnym miejscu. Ciasto wywałkować na grubość około 7 minimetrów, w dowolnym kształcie i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, ponakłuwać widelcem. Wstawić ciasto do nagrzanego do 180° C piekarnika i piec około 20 minut, aż nabierze złotego koloru. Po wyjęciu z piekarnika ostudzić.


2 jaja
1 żółtko
100 g cukru
2 czerwone pomarańcze
50 g masła

W garnku zagotować wodę. Do miski wbić 2 jaja i żółtko, wsypać cukru, umieścić miskę na garnku z lekko gotującą się wodą i ubijają je na parze uważając, żeby dno miski nie dotykało wody. Gdy powstanie lekki, puszysty kogiel mogiel, dodać sok z pomarańczy i dalej ubijać, aż masa zgęstnieje. Wyłączyć gaz i dodać do kremu masło. Ubijać nadal, aż masło się rozetrze. Otrzymaną masę przetrzeć przez sitko, dodać drobno startą skórkę z pomarańczy. Ostudzić.



200 g masy kajmakowej

Pomarańcze odsączyć z syropu. Ciasta posmarować masą kajmakową, na to rozsmarować krem pomarańczowy, udekorować pomarańczami.

wtorek, 26 marca 2013

czerwone pomarańcze w syropie


Pomarańcze odmiany Moro mają delikatną, gładką skórkę i miąższ w w ciemnoczerwonym, winnym kolorze. Posiadają najwyższą ilość antocyjanów, które zapobiegają i hamują rozwój chorób naczyniowych i spowalniają procesy starzenia. To skarbnica wielu wartości odżywczych, są bogactwem witaminy C, wapnia, potasu, kwasu foliowego czy błonnika. Witaminy zawarte są w miąższu, ale przede wszystkim w skórce i białych włóknach, dlatego  czerwone pomarańcze w syropie, są gotowane ze skórką. Tak przygotowane pomarańcze można wykorzystać do herbaty, napojów i drinków oraz jako dodatek do deserów, szczególnie wielkanocnych mazurków. 
 

2 czerwone pomarańcze
sok z 2 czerwonych pomarańczy
1 szklanka wody
1 1/2 szklanki cukru
1 łyżka likieru pomarańczowego


Pomarańcze dokładnie umyć i sparzyć wrzątkiem, pokroić na cienkie plasterki. W garnuszku zagotować wodę z cukrem, kiedy cukier się rozpuści dodać sok z pomarańczy i zagotować. Do gotującego syropu dodać pokrojoną pomarańczę i całość razem zagotować, wlać likier. Odstawić w chłodne miejsce na 24 godziny. Po tym czasie zagotować jeszcze raz. Pomarańcze z syropem przełożyć do słoiczka i przechowywać w lodówce.

poniedziałek, 25 marca 2013

babeczki śmietankowe


Babeczki są bardzo delikatne i mięciutkie o śmietankowym smaku. Te maleństwa to dobry sposób na wykorzystanie białek, zawierają w sobie mąkę owsianą, więc nie tylko są smaczne ale i zdrowe. Można je przygotować w różnych aromatach, zamiast wanilii dodać aromat rumowy, bądź cytrynowy. Przepis na babeczki śmietankowe z przepisu Anny, dodaję do akcji Babki i babeczki.
 

4 białka
200 g cukru pudru
90 g mąki owsianej 
70 g mąki tortowej
40 g mąki ziemniaczanej
190 g śmietany kremówki
110 g masła
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 laska wanilii

Wymieszać ze sobą mąki i proszek do pieczenia. W garnuszku delikatnie podgrzać śmietanę z masłem, do rozpuszczenia, dodać ziarenka z laski wanilii. Białka ubić, dodać cukier i miksując dalej, wlewać śmietanę z masłem, wsypać mąkę. Małe foremki wysmarować masłem i wypełnić jej ciastem do 90 procent wysokości. Babeczki piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 175 °C przez 35 minut, bez nawiewu. 




niedziela, 24 marca 2013

sycylijski sernik z ricotty


Cassata siciliana to sycylijskie ciasto podawane na Wielkanoc, z nadzieniem z owczej ricotty i biszkoptu, pokrytego masą z marcepanu i lukru, ozdabianego kandyzowanymi owocami. Jest wiele odmian tego ciasta w zależności od miejsca wytworzenia i tradycji lokalnych. Cassata al forno to zmodyfikowana odmiana tego ciasta, pieczona z kruchego ciasta z dodatkiem mielonych migdałów i masła, z nadzieniem z ricotty i czekolady. Przepis na ten przepyszny sycylijski sernik z ricotty pochodzi stąd.


140 g mąki pszennej
100 g mielonych migdałów
160 g masła
80 g cukru
2 żółtka
1 łyżka likieru pomarańczowego
szczypta soli


Z podanych składników zagnieść kruche ciasto, uformować w kulę, owinąć w folię spożywczą i odstawić na 2 godziny do lodówki.


800 g ricotty
240 g cukru
50 g mielonych migdałów
50 g kropelek czekoladowych
cukier puder

Ricottę wymieszać z cukrem i odstawić w chłodne miejsce, można ją przygotować nawet dzień wcześniej. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, w niej ułożyć rozwałkowane 2/3 ciasta, ciasto ponakłuwać widelcem. Ricottę z cukrem przetrzeć przez sito, dodać migdału oraz kropelki czekoladowe i dobrze wymieszać. Nadzienie wyłożyć równomiernie na kruchym cieście. Pozostałe ciasto rozwałkować i przykryć nim nadzienie, dobrze docisnąć miejsce połączenia ciasta. Wierzch ponakłuwać widelcem. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180° C na około 35 minut. Po upieczeniu ciasto całkowicie ostudzić w formie. Następnie schładzać je w lodówce przynajmniej 3 godziny. Ciasto przełożyć na talerz i posypać cukrem pudrem.


sobota, 23 marca 2013

chałwowe ciasteczka


Przepyszne ciastka o smaku chałwy, upieczone na bazie pasty sezamowej. Ciastka są kruche i bardzo szybkie do przygotowania, mają tylko jedną wadę, trudno powstrzymać się przed podjadaniem, ręka sama po nie sięga. Chałwowe ciasteczka upieczone z przepisu izraelski, znalezionego na blogu Moje Wypieki, dodaję do akcji III Festiwal Kuchni Arabskiej.


1 szklanka tahini
3 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka cukru pudru
200 g masła
sezam

Zmiksować razem mąkę pszenną z tahini i miękkim masłem, dodać cukier oraz proszek do pieczenia i dalej miksować, jeśli ciasto będzie zbyt suche można dodać 2 łyżki wody. Z ciasta uformować kulki wielkości niedużego orzecha włoskiego, układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i lekko spłaszczać je dłonią. Ciasteczka posypać sezamem i przyklepać. Ciastka piec w temperaturze 180° C przez około 14 minut. Po upieczeniu pozostawić chwilę na blaszce, ponieważ będą dość miękkie, następnie przenieść na kratkę do całkowitego wystudzenia.



piątek, 22 marca 2013

ciasteczka z limonkowym kremem


Idealnie kruche ciasteczka z pysznym limonkowym kremem na bazie jajek i soku z limonki z niewielkim dodatkiem masła. Ciasteczka są lekko waniliowe, po przełożeniu kremem miękną i rozpływają się w ustach. Ciasteczka z limonkowym kremem doskonale będą wyglądały na świątecznym stole, umilą też każdą inną chwilę. 
 

2 jajka
1 żółtko
100 g cukru
5 limonek
50 g masła

W garnku zagotować wodę. Do miski wbić 2 jaja i żółtko, wsypać cukier, umieścić miskę na garnku z lekko gotującą się wodą i ubijają je na parze uważając, żeby dno miski nie dotykało wody. Gdy powstanie lekki, puszysty kogiel mogiel, dodać sok z limonek i dalej ubijać, aż masa zgęstnieje. Wyłączyć gaz i dodać do kremu masło. Ubijać nadal, aż masło się rozetrze. Otrzymaną masę przetrzeć przez sitko, ostudzić.


250 g mąki tortowej
35 g mąki krupczatki
145 g cukru pudru
150 g masła
3 żółtka
1 łyżka ekstraktu waniliowego 

Z podanych składników zagnieść szybko ciasto. Z ciasta zrobić kulę, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 30 minut. Ciasto rozwałkować na posypanym mąką blacie na grubość kilku milimetrów i wycinać ciastka całe i z okienkiem. Ciastka układać na blaszce wyłożonej papierem. Piec około 15 minut w temperaturze 160º C. Studzić na kratce. Następnie posmarować pośrodku pełne krążki kremem i przykryć drugim z dziurką, przycisnąć aby się skleiły. 

środa, 20 marca 2013

chlebek bananowy


Dojrzałe banany świetnie sprawdzają się w wypiekach. Taki bananowy chlebek jest idealny na śniadanie, posmarowany masłem lub ulubioną dżemoladą. Sprawdzi się jako słodka przekąska z kleksem jogurtu naturalnego, można go wtedy jeszcze dodatkowo podpiec na patelni. Chlebek bananowy z przepisu Billa Grangera z książki "Nakarm mnie" jest przepyszny, a przede wszystkim szybki i bardzo prosty w przygotowaniu. Po upieczeniu można go zamrozić, a potem zajadać gdy przyjdzie ochota. W przepisie zmniejszyłam ilość cukru.


50 g brązowego cukru
30 g płatków migdałowych
250 ml kwaśnej śmietany
1 łyżeczka sody oczyszczonej
100 g masła
150 g cukru
2 jajka
250 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamon
250 g bananów

W miseczce wymieszać brązowy cukier i migdały, odstawić. W innej misce wymieszać śmietanę z sodą i odstawić na 5 minut, potem dodać roztopione masło, cukier oraz jajka. Do oddzielnej miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i cynamonem. Następnie stopniowo dodawać do niej śmietanową masę, a na końcu rozgniecione banany. Masę przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia, a na wierzchu posypać mieszanką cukru i migdałów. Ciasto piec w piekarniku nagrzanym do 200° C przez około 75 minut. Sprawdzić chlebek wbijając w środek patyczek, powinien być suchy. Po upieczeniu chlebek wystudzić.


poniedziałek, 18 marca 2013

pistacjowe babeczki


Pyszne, małe babeczki z mielonych pistacji, z dodatkiem mąki orkiszowej razowej, wzbogacone o aromaty wody różanej i z kwiatu pomarańczy. Babeczki są szybkie do zrobienia, wystarczy tylko wymieszać składniki w misce. Babeczki to dobry sposób na wykorzystanie białek. Pistacjowe babeczki dobrze smakują i pięknie będą wyglądały na świątecznym stole. Przepis na babeczki dodaję do akcji Zielono mi,
III Festiwal Kuchni Arabskiej oraz Babki i babeczki.



70 g mąki orkiszowej razowej
100 g niesolonych pistacji
50 g cukru
80 g masła
4 białka
1 łyżeczka wody z kwiatu pomarańczy
1 łyżeczka wody różanej

Pistacje zmiksować z cukrem i wodami na gładką masę, dodać roztopione i ostudzone masło i wymieszać. Dodać mąkę oraz białka i dobrze wymieszać na jednolitą masę. Masą wypełnić małe foremki i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180° C na około 20 minut, aż patyczek wbity w środek zostanie suchy. Wyjąć z piekarnika i odstawić na kratkę do ostudzenia.