Pyszne śledzie z dodatkiem suszonych pomidorów i kaparów, z dwoma rodzajami cebuli, doprawione syropem z agawy i z koncentratem pomidorowym. Śledzie z suszonymi pomidorami i kaparami po marynowaniu przez kilka dni uwalniają pełnię smaków i będą doskonale smakować podczas świątecznych przygotowań.
250 filetów śledziowych
1 cebula
1 czerwona cebula
10 suszonych pomidorów
2 łyżki kaparów
2 łyżki koncentratu pomidorowego
2 łyżki syropu z agawy
3 łyżki oleju
sól
pieprz
Śledzie namoczyć przez kilka godzin w zimnej wodzie z dodatkiem mleka. Wodę odlać, śledzie przepłukać pod zimną, bieżącą woda i osuszyć na sitku. Na oleju zeszklić pokrojone w piórka cebule, dodać koncentrat, syrop z agawy i cały czas mieszając, poddusić minutę. Do cebuli dodać pokrojone w paski suszone pomidory, odsączone z zalewy kapary i chwilę razem smażyć, doprawić do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem. Całość dusić kilka minut, mieszając od czasu do czasu. Do ostudzonej bazy dodać śledzie pokrojone w paski i wymieszać. Przełożyć do słoika i przechowywać w lodówce przez 2 dni, po tym czasie śledzie są gotowe.
Zapowiadają się pysznie, oj zjadłabym porcyjkę :) Pozdrawiam i życzę Wesołych Świąt Wielkanocnych :)
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie, Kamilko :)
OdpowiedzUsuńNa święta robię pod pierzynką,
OdpowiedzUsuńale zaraz po zrobię te z pomidorami suszonymi:)
Pycha!
Kamilo, to niezwykłe połaczenie smaków. Polski, bałtycki z śródziemnomorskim, włoskim. Bardzo ciekawe. Dzięki kaparom i pomidorom zapewne uzyskują całkiem inny aromat niż te powszechnie robione.
OdpowiedzUsuńZjadlabm je chętnie...
Świątecznie Cię pozdrawiam i życzę dobrych Świąt.
śledzik wygląda tak obłędnie, że zaraz chyba wyślę miśka po składniki na to danie:)))
OdpowiedzUsuńUwielbiam śledzie, szkoda, że już mam zrobione w oleju, bo chętnie bym Twoich skosztowała. Ale nic straconego, będą za tydzień;-) Kamila, dużo radości na nadchodzące Święta Wielkanocne,
OdpowiedzUsuńspokoju i mnóstwa takich smakołyków na stole:-)!
Bardzo mi się podoba ten przepis. Chętnie kiedyś wypróbuję takie sledziki:)
OdpowiedzUsuńCiekawe połączenie smaków! Chętnie wypróbuję!
OdpowiedzUsuń