Dojrzałe banany świetnie sprawdzają się w wypiekach. Taki bananowy chlebek jest idealny na śniadanie, posmarowany masłem lub ulubioną dżemoladą. Sprawdzi się jako słodka przekąska z kleksem jogurtu naturalnego, można go wtedy jeszcze dodatkowo podpiec na patelni. Chlebek bananowy z przepisu Billa Grangera z książki "Nakarm mnie" jest przepyszny, a przede wszystkim szybki i bardzo prosty w przygotowaniu. Po upieczeniu można go zamrozić, a potem zajadać gdy przyjdzie ochota. W przepisie zmniejszyłam ilość cukru.
50 g brązowego cukru
30 g płatków migdałowych
250 ml kwaśnej śmietany
1 łyżeczka sody oczyszczonej
100 g masła
150 g cukru
2 jajka
250 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamon
250 g bananów
W miseczce wymieszać brązowy cukier i migdały, odstawić. W innej misce wymieszać śmietanę z sodą i odstawić na 5 minut, potem dodać roztopione masło, cukier oraz jajka. Do oddzielnej miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i cynamonem. Następnie stopniowo dodawać do niej śmietanową masę, a na końcu rozgniecione banany. Masę przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia, a na wierzchu posypać mieszanką cukru i migdałów. Ciasto piec w piekarniku nagrzanym do 200° C przez około 75 minut. Sprawdzić chlebek wbijając w środek patyczek, powinien być suchy. Po upieczeniu chlebek wystudzić.
Bardzo ładne zdjęcia. Tyle powiem, bo to oczywista oczywistość, że ten chlebek jest po prostu przepyszny! :)
OdpowiedzUsuńWygląda pycha. Jeszcze nie jadłam takiego. :)
OdpowiedzUsuńKamila,
OdpowiedzUsuńTy wiesz,jak obudzić mnie w zimowy poranek.
Pysznie po prostu!
Kamila, już się przymierzam do niego od dawna:-) Ależ smakowicie wygląda:-)
OdpowiedzUsuńja próbowałam chlebek bananowy Sophie Dahl, poezja. Przez takie rzeczy polubiłam banany ;)
OdpowiedzUsuńjestem zakochana w tym wypieku:) będę musiała powtórzyć wypiek:) tym razem z twojego przepisu:) uwielbiam!
OdpowiedzUsuńuwielbiam chlebek bananowy! Szczególnie z dodatkiem dżemu wiśniowego ;) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńBardzo lubię chlebki bananowe! U Ciebie wygląda apetycznie ;)
OdpowiedzUsuńŚliczny. Muszę w końcu zrobić chlebek bananowy, bo zabieram się za niego od dawna i nie mogę go jakoś zrobić :)
OdpowiedzUsuńKocham chlebek bananowy!
OdpowiedzUsuńwygląda bajecznie ;D
OdpowiedzUsuńCudo, upiekę na pewno!
OdpowiedzUsuńbardzo lubię chlebek bananowy, nawet mam banany... :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam bananowe chlebki! ale dotychczas jadłam tylko te wegańskie - muszę spróbować normalnego, na jajcach:)
OdpowiedzUsuńZnakomity. Bardzo lubię wypieki bananowe :)
OdpowiedzUsuńkiedyś zrobiłam i wszyscy kumple z pracy byli zachwyceni, jeden z nich nawet wziął ode mnie przepis ;)
OdpowiedzUsuńbezkonkurencyjny wypiek - smakuje zawsze i wszędzie :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam chlebki bananowe - właśnie za to, że są idealne na śniadanie :) Twój wygląda wspaniale :)
OdpowiedzUsuń