codzienność

środa, 20 marca 2013

chlebek bananowy


Dojrzałe banany świetnie sprawdzają się w wypiekach. Taki bananowy chlebek jest idealny na śniadanie, posmarowany masłem lub ulubioną dżemoladą. Sprawdzi się jako słodka przekąska z kleksem jogurtu naturalnego, można go wtedy jeszcze dodatkowo podpiec na patelni. Chlebek bananowy z przepisu Billa Grangera z książki "Nakarm mnie" jest przepyszny, a przede wszystkim szybki i bardzo prosty w przygotowaniu. Po upieczeniu można go zamrozić, a potem zajadać gdy przyjdzie ochota. W przepisie zmniejszyłam ilość cukru.


50 g brązowego cukru
30 g płatków migdałowych
250 ml kwaśnej śmietany
1 łyżeczka sody oczyszczonej
100 g masła
150 g cukru
2 jajka
250 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamon
250 g bananów

W miseczce wymieszać brązowy cukier i migdały, odstawić. W innej misce wymieszać śmietanę z sodą i odstawić na 5 minut, potem dodać roztopione masło, cukier oraz jajka. Do oddzielnej miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i cynamonem. Następnie stopniowo dodawać do niej śmietanową masę, a na końcu rozgniecione banany. Masę przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia, a na wierzchu posypać mieszanką cukru i migdałów. Ciasto piec w piekarniku nagrzanym do 200° C przez około 75 minut. Sprawdzić chlebek wbijając w środek patyczek, powinien być suchy. Po upieczeniu chlebek wystudzić.


18 komentarzy:

  1. Bardzo ładne zdjęcia. Tyle powiem, bo to oczywista oczywistość, że ten chlebek jest po prostu przepyszny! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda pycha. Jeszcze nie jadłam takiego. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Kamila,
    Ty wiesz,jak obudzić mnie w zimowy poranek.
    Pysznie po prostu!

    OdpowiedzUsuń
  4. Kamila, już się przymierzam do niego od dawna:-) Ależ smakowicie wygląda:-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Anonimowy3/20/2013

    ja próbowałam chlebek bananowy Sophie Dahl, poezja. Przez takie rzeczy polubiłam banany ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. jestem zakochana w tym wypieku:) będę musiała powtórzyć wypiek:) tym razem z twojego przepisu:) uwielbiam!

    OdpowiedzUsuń
  7. uwielbiam chlebek bananowy! Szczególnie z dodatkiem dżemu wiśniowego ;) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo lubię chlebki bananowe! U Ciebie wygląda apetycznie ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Śliczny. Muszę w końcu zrobić chlebek bananowy, bo zabieram się za niego od dawna i nie mogę go jakoś zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Kocham chlebek bananowy!

    OdpowiedzUsuń
  11. wygląda bajecznie ;D

    OdpowiedzUsuń
  12. Cudo, upiekę na pewno!

    OdpowiedzUsuń
  13. bardzo lubię chlebek bananowy, nawet mam banany... :)

    OdpowiedzUsuń
  14. uwielbiam bananowe chlebki! ale dotychczas jadłam tylko te wegańskie - muszę spróbować normalnego, na jajcach:)

    OdpowiedzUsuń
  15. Znakomity. Bardzo lubię wypieki bananowe :)

    OdpowiedzUsuń
  16. kiedyś zrobiłam i wszyscy kumple z pracy byli zachwyceni, jeden z nich nawet wziął ode mnie przepis ;)

    OdpowiedzUsuń
  17. bezkonkurencyjny wypiek - smakuje zawsze i wszędzie :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Uwielbiam chlebki bananowe - właśnie za to, że są idealne na śniadanie :) Twój wygląda wspaniale :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.