2 jajka
1 żółtko
100 g cukru
5 limonek
50 g masła
W
garnku zagotować wodę. Do miski wbić 2 jaja i żółtko, wsypać cukier,
umieścić miskę na garnku z lekko gotującą się wodą i ubijają je na parze
uważając, żeby dno miski nie dotykało wody. Gdy powstanie lekki,
puszysty kogiel mogiel, dodać sok z limonek i dalej ubijać, aż masa
zgęstnieje. Wyłączyć gaz i dodać do kremu masło. Ubijać nadal, aż masło
się rozetrze. Otrzymaną masę przetrzeć przez sitko, ostudzić.
250 g mąki tortowej
35 g mąki krupczatki
145 g cukru pudru
150 g masła
3 żółtka
1 łyżka ekstraktu waniliowego
Z podanych składników zagnieść szybko ciasto. Z ciasta zrobić kulę, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 30 minut. Ciasto rozwałkować na posypanym mąką blacie na grubość
kilku milimetrów i wycinać ciastka całe i z okienkiem. Ciastka układać
na blaszce wyłożonej papierem. Piec około 15 minut w temperaturze 160º
C. Studzić na kratce. Następnie posmarować pośrodku pełne krążki kremem i przykryć drugim z dziurką, przycisnąć aby się skleiły.
Alez pieknie wygladaja, tak wiosennie :) piekny tulipan!
OdpowiedzUsuńbajka! jakie one cudne są!:D
OdpowiedzUsuńśliczne! muszą być pyszne
OdpowiedzUsuńKojarzą mi się z takimi okrągłymi i marmoladką w środku :). Lubię takie :)
OdpowiedzUsuńTe ciasteczka są urocze:)
OdpowiedzUsuńwspaniałe, można by po nie sięgać i sięgać bez końca :)
OdpowiedzUsuńBoziu, jakie to dobre! Ach!!
OdpowiedzUsuńzdecydowanie za rzadko robię ciasteczka, a takie z kremem to by mi bardzo, ale to bardzo smakowały:)))
OdpowiedzUsuńBardzo wiosenne ciasteczka!
OdpowiedzUsuńOrzeźwiające smaki.
Na pewno tak dobrze smakują jak wyglądają! Super
OdpowiedzUsuń