Babeczki są bardzo delikatne i mięciutkie o śmietankowym smaku. Te maleństwa to dobry sposób na wykorzystanie białek, zawierają w sobie mąkę owsianą, więc nie tylko są smaczne ale i zdrowe. Można je przygotować w różnych aromatach, zamiast wanilii dodać aromat rumowy, bądź cytrynowy. Przepis na babeczki śmietankowe z przepisu Anny, dodaję do akcji Babki i babeczki.
40 g mąki ziemniaczanej
190 g śmietany kremówki
110 g masła
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 laska wanilii
190 g śmietany kremówki
110 g masła
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 laska wanilii
Wymieszać ze sobą mąki i proszek do pieczenia. W garnuszku delikatnie podgrzać śmietanę z masłem, do rozpuszczenia, dodać ziarenka z laski wanilii. Białka ubić, dodać cukier i miksując dalej, wlewać śmietanę z masłem, wsypać mąkę. Małe foremki wysmarować masłem i wypełnić jej ciastem do 90 procent wysokości. Babeczki piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 175 °C przez 35 minut, bez nawiewu.
Bardzo fajnie wyglądają. Podobają mi się.:)
OdpowiedzUsuńPiękniutkie babeczki i śliczne zdjęcia. Takie wiosenne ,choć za oknem zima.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)
Jakie śliczne babeczki
OdpowiedzUsuńAle piekne i puszyste! Super babeczki :)
OdpowiedzUsuńMarzy mi się taka babeczka na śniadanie :)
OdpowiedzUsuńSliczne malenstwa :) Uwielbiam takie male wypieki. Doskonale do koszyczka :)
OdpowiedzUsuńPozdrowienia.
Jakie piękne! Porywam jedną!
OdpowiedzUsuńCzy one są z tych wilgotnych, czy raczej suchych?
OdpowiedzUsuńAniu, wilgotne i mięciutkie :) Pozdrawiam
UsuńAle extrasy tutaj serwujesz przed Wielkanocą:-) Właśnie w zeszłym tygodniu udało mi się kupić po raz pierwszy mąkę owsianą. Jak tylko nazbieram białek to je zrobię:-) Pozdrawiam:-)!
OdpowiedzUsuńAle się rozszalałaś z tymi słodkościami!
OdpowiedzUsuńChwilę mnie nie było, a tu tyle zaległości.
Właśnie dzisiaj zastanawiałam się, jaką babkę upiec na święta.
Może będzie owsiana:)
jakie urocze te babeczki - idealne do koszyczka ze święconką:)
OdpowiedzUsuń