Chrupiące paszteciki z ciasta youfka z nadzieniem przygotowanym z kiszonej kapusty oraz suszonych mieszanych grzybów. Ciasto youfka to cienkie płaty ciasta doskonałe do przygotowania nie tylko bliskowschodnich dań. Paszteciki z ciasta youfka z kapustą i grzybami doskonale smakują podane do barszczu w sylwestrową noc.
500 g kiszonej kapusty
50 g suszonych grzybów
1 cebula
2 łyżki oleju
sól
pieprz
50 g suszonych grzybów
1 cebula
2 łyżki oleju
sól
pieprz
Grzyby zalać wodą i odstawić na godzinę, odcedzić, następnie zalać znowu wodą i gotować do miękkości. Kapustę umieścić w garnku, zalać wodą i gotować, aż będzie miękka, następnie odcedzić. Na oleju podsmażyć posiekaną cebulę, dodać posiekane grzyby oraz ugotowaną kiszoną kapustę, całość podsmażyć, doprawić do smaku solą i pieprzem.
12 trójkątów ciasta youfka
masło
sezam
Trójkąty ciasta delikatnie smarować roztopionym masłem, na brzegu nałożyć farsz i zawijać w pakieciki. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia i na niej układać paszteciki posmarowane masłem i posypane sezamem. Paszteciki piec w temperaturze 180° C przez około 30 minut, aż będą złociste i chrupiące.