codzienność

wtorek, 30 grudnia 2014

paszteciki z ciasta youfka z kapustą i grzybami


Chrupiące paszteciki z ciasta youfka z nadzieniem przygotowanym z kiszonej kapusty oraz suszonych mieszanych grzybów. Ciasto youfka to cienkie płaty ciasta doskonałe do przygotowania nie tylko bliskowschodnich dań. Paszteciki z ciasta youfka z kapustą i grzybami doskonale smakują podane do barszczu w sylwestrową noc.


500 g kiszonej kapusty
50 g suszonych grzybów
1 cebula
2 łyżki oleju
sól
pieprz 

Grzyby zalać wodą i odstawić na godzinę, odcedzić, następnie zalać znowu wodą i gotować do miękkości. Kapustę umieścić w garnku, zalać wodą i gotować, aż będzie miękka, następnie odcedzić. Na oleju podsmażyć posiekaną cebulę, dodać posiekane grzyby oraz ugotowaną kiszoną kapustę, całość podsmażyć, doprawić do smaku solą i pieprzem.

12 trójkątów ciasta youfka
masło
sezam 

Trójkąty ciasta delikatnie smarować roztopionym masłem, na brzegu nałożyć farsz i zawijać w pakieciki. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia i na niej układać paszteciki posmarowane masłem i posypane sezamem. Paszteciki piec w temperaturze 180° C przez około 30 minut, aż będą złociste i chrupiące. 

niedziela, 28 grudnia 2014

śledź na pomarańczowo


Śledź marynowany w zalewie z dodatkiem octu, soku z cytryny oraz pomarańczy z dużą ilością koperku, aromatyzowany goździkami, liśćmi laurowymi oraz zielem angielskim jest pyszny. Śledź na pomarańczowo przygotowany na podstawie tego przepisu smakuje, nie tylko w okresie świątecznym.  


6 filetów śledziowych
75 ml octu
400 ml wody
5 łyżek cukru
1 cytryna
1 pomarańcza
10 ziaren czarnego pieprzu
4 kulki ziela angielskiego
1 łyżeczka goździków
4 liście laurowe
1 pęczek koperku

W naczyniu wymieszać ocet, wodę, cukier oraz sok z cytryny i pomarańczy. Do zalewy dodać pociętą w wąskie paseczki skórkę z pomarańczy, lekko zmiażdżone przyprawy oraz drobno posiekany koper, wszystko dobrze wymieszać. Do zalewy włożyć pokrojone w paseczki śledzie i odstawić na co najmniej 24 godziny.

piątek, 26 grudnia 2014

krajanka piernikowa


Krajanka piernikowa upieczona na podstawie przepisu z "Kuchni Polskiej" z 1975 roku przełożona powidłami śliwkowymi, pokrojona na kwadraty i obtoczona glazurą czekoladową z przepisu Bajaderki jest przepyszna. 


625 g mąki pszennej
200 g cukru
125 g miodu
50 g masła
1 jajko
8 g sody
1 łyżka wody
Najpierw należy przygotować karmel, łyżkę cukru zrumienić na patelni, wlać wodę i zagotować. W garnku stopić masło, dodać cukier, zalać gorącym karmelem, wymieszać, a gdy cukier się rozpuści dodać miód, przyprawy i całość zagotować, następnie masę ostudzić. Do mąki dodać ostudzoną masę, sodę, jajko i całość dobrze wymieszać, ciasto wyłożyć na stolnicę i zagnieść ciasto. Jeśli jest zbyt rzadkie dodać mąkę, jeśli zbyt gęste dodać wody. Ciasto odstawić na 30 minut. Ciasto podzielić na dwie części, każdą rozwałkować, ułożyć blasze wyłożonej papierem do pieczenia, wstawić do piekarnika i piec w temperaturze 160º C, przez około 30 minut. Placki po ostudzeniu placki przełożyć podgrzanymi powidłami śliwkowymi, ułożyć na desce, przykryć arkuszem papieru i równomiernie obciążyć, schłodzić przez 24 godziny. Po tym czasie placek pokroić na małe kwadraty.


28 g gorzkiej czekolady
3 1/4 szklanki cukru pudru
2 1/2 łyżki kakao
2 łyżeczki syropu kukurydzianego
1/3 szklanki wody
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 

Czekoladę pokruszyć na mniejsze kawałki, rozpuścić w rondelku nad parą cały czas mieszając. Cukier puder przesiać z kakao do miski. Syrop kukurydziany i wodę doprowadzić do wrzenia w rondelku, wymieszać i wlać do miski z cukrem, dobrze wymieszać, najlepiej mikserem. Dodać roztopioną czekoladę i ekstrakt z wanilii, ciągle mieszając, aż masa będzie gładka i lśniąca. W razie potrzeby skorygować konsystencję kroplami gorącej wody, dobrze miksując za każdym razem. Glazurą ozdobić pierniczki, nabijając ja delikatnie na wykałaczkę i maczać w glazurze.

środa, 24 grudnia 2014

Wesołych Świąt


Kiedy gwiazdka na niebie zza chmur się wychyli,
a księżyc wśród obłoków posłanie wymości

 wigilijne życzenia przynoszę Wam mili

zdrowia
szczęścia
radości
wszelkiej pomyślności

życzy

Kamila

waniliowe gwiazdki


Waniliowe gwiazdki, to bardzo kruche, słodkie małe migdałowo - waniliowe ciasteczka, idealne do podgryzania. Ciasteczka są bardzo delikatne i rozpływają się w ustach, doskonale nadają się, by obdarować nimi najbliższych.


100 g masła
1 żółtko
140 g mąki pszennej
50 g mielonych migdałów
50 g cukru pudru
1 laska wanilii
szczypta soli 
cukier puder

Mąkę przesiać do miski, dodać cukier, ziarenka z laski wanilii, żółtko, masło oraz zmielone migdały. Ciasto wyrobić za pomocą miksera z końcówką do zagniatania, najpierw krótko na najniższych obrotach, a potem na najwyższych obrotach. Wyrobione ciasto przełożyć na oprószoną mąką stolnicę i jeszcze raz zagnieść rękoma, aby było gładkie. Gdyby się kleiło, uformować z niego kulę i wstawić na jakiś czas do lodówki. Ciasto rozwałkować na grubość kilku minimetrów na podsypanym mąką blacie i wycinać gwiazdki. Ciastka układać na blasze do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Ciastka piec około 10 minut, w piekarniku nagrzanym do temperatury 180˚ C. Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.

 

wtorek, 23 grudnia 2014

ciasteczka witrażyki z czarną porzeczką


Pyszne małe ciasteczka upieczone z dodatkiem dżemu z czarnej porzeczki o aromacie pierniczków z witrażowym środkiem z landrynek. Ciasteczka witrażyki z czarną porzeczką są idealne, by przystroić nimi bożonarodzeniowe drzewka.


350 g mąki pszennej
100 g cukru
50 g margaryny Palma spółki Bielmar
1 jajko
150 g dżemu z czarnej porzeczki z wanilią
2 łyżeczki przyprawy do piernika
1 łyżeczka sody
150 g landrynek


Landrynki rozkruszyć. Margarynę Palma spółki Bielmar utrzeć z cukrem do białości, dodać jajka i chwilę ucierać. Do masy dodać dżem, mąkę, sodę, przyprawy i zagnieć jednolite ciasto. Ciasto rozwałkować na posypanym mąką blacie na grubość kilku milimetrów i wycinać ciastka w różnych kształtach z otworami. Ciastka układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, otwory w ciastkach wypełnić rozdrobnionymi okruchami landrynek. Ciastka piec w piekarniku rozgrzanym do 175º C, przez około 12 minut, aż się lekko się zezłocą. Ciastka studzić na kratce.



Ciasta czy ciasteczka?

poniedziałek, 22 grudnia 2014

zupa z suszonych borowików z łazankami


Zupa grzybowa zastępuje bardzo dobrze bulion. I tak: podają ją na kwaśno lub słodko; wziąwszy pewną ilość grzybów suszonych, rachując 3 na osobę, po oparzeniu i dokładnem wymyciu nastawić w źródlanej wodzie; gdy się już jakiś czas gotować będą, włożyć różnej włoszczyzny, parę cebul w całości, i to gotować póki grzyby miękkie nie będą. Wtedy przecedzić przez sitko, grzyby wyjąć, parę poszatkować cienko, wrzucić w smak wygotowany, resztę zachować na drugi dzień na uszka do barszczu lub paszteciki postne; posolić, wlać octu dobrego do smaku, zapalić masłem z odrobiną mąki, wstawić do zagotowania i wtedy na tej zupie ugotować kluseczki krajane podłużne. Ta sama zupa może być na słodko bez octu. Tak samo robi się ze świeżych, ale wtedy zawsze na słodko.
Lucyna Ćwierczakiewiczowa
365 obiadów za pięć złotych


Zupa z suszonych borowików z łazankami jest doskonała nie tylko na Wigilię, smakuje podawana przez cały rok. Zupa jest bardzo aromatyczna, dzięki dobrej jakości suszonym grzybom, ugotowana na warzywnym bulionie, zabielona śmietaną, podana w towarzystwie makaronu łazanki.

2 marchewki
1 pietruszka
1/4 selera
1/2 pora
1000 ml wody
50 g suszonych borowików
1 łyżka masła
1 cebula
2 liście laurowe
3 kulki ziela angielskiego
1/2 łyżeczki czarnego pieprzu ziarnistego
100 ml śmietany
natka pietruszki
sól
makaron łazanki

Suszone borowiki namoczyć, najlepiej dzień wcześniej, następnie odcedzić i pokroić na mniejsze kawałki. Do garnka wlać wodę, dodać obraną marchewkę, pietruszkę, selera, por, doprawić solą i całość gotować około 25 minut, aż warzywa będą miękkie. Odcedzić bulion warzywny. W garnku rozgrzać masło i zeszklić drobno posiekaną cebulę, dodać grzyby i smażyć, mieszając od czasu do czasu przez 5 minut, następnie wlać bulion warzywny, dodać liście laurowe, ziele angielskie, pieprz i całość zagotować. Zredukować ogień i gotować przez 20 minut, aż grzyby będą miękkie. Następnie dodać śmietanę i doprowadzić do wrzenia, doprawić do smaku solą, posypać posiekaną natką pietruszki. Zupę podawać z łazankami ugotowanymi według przepisu podanemu na opakowaniu.  

niedziela, 21 grudnia 2014

cytrynowe ciasteczka z marmoladą z pigwy


Proste i bardzo szybkie do przygotowania cytrynowe ciasteczka z marmoladą z pigwy domowej roboty, są znakomite do chrupania, wyśmienicie smakują podane do zimowej herbaty, sprawdzą się też jako słodki upominek.


1 1/2 szklanki mąki pszennej 
1/2 szklanki cukru 
125 g masła 
2 żółtka
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
skórka z 1 cytryny 
2 łyżki soku z cytryny 
szczypta soli


Z podanych składników zagnieść szybko ciasto. Z ciasta zrobić kulę, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 30 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkować na posypanym mąką blacie na grubość kilku milimetrów i wycinać ciastka w różnych kształtach, połowę pełnych a drugą połowę ciasteczek z otworami. Ciastka układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ciastka piec w piekarniku rozgrzanym do 175º C, przez około 8 minut, aż się lekko się zezłocą. Ciastka studzić na kratce. 


cukier puder 

Ciastka z otworkami posypać obficie cukrem pudrem. Marmoladą smarować środki pełnych ciastek. Na pełnych ciastkach układać te posypane cukrem pudrem, przyciskać, aby się skleiły.

sobota, 20 grudnia 2014

pierniczki drobne


Pierniczki drobne upieczone na podstawie przepisu z "Kuchni Polskiej" z 1975 roku są pyszne od razu po upieczeniu, a z czasem jeszcze zyskują na smaku. Pierniczki są wystarczająco słodkie, więc nie ma potrzeby dekorowania ich lukrem. Z ciastem bardzo dobrze się pracuje, idealnie zachowuje kształt podczas pieczenia. Przepis na pierniczki dodaję do akcji 8 Festiwal Pierniczków.


500 g mąki pszennej
200 g miodu
200 g cukru pudru
120 g masła
1 jajko
10 g sody


W garnku podgrzać miód z masłem oraz cukrem, dodać przyprawę i dobrze wymieszać. Całość ostudzić. Do masy dodać sodę, jajko oraz mąkę i zagnieść gładkie ciasto. Ciasto dzielić na części i rozwałkowywać cienko na posypanym mąką blacie. Następnie foremkami wyciąć dowolne kształty, układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pierniczki piec w temperaturze 180º C przez kilka minut. Wyjąć z piekarnika i ostudzić. 






piątek, 19 grudnia 2014

świąteczne ciasteczka waniliowe


Świąteczne ciasteczka waniliowe są bardzo kruche i delikatne, wspaniale pachną nie tylko podczas pieczenia. Z ciastem bardzo dobrze się pracuje, można wycinać z niego dowolne kształty oraz wyciskać przeróżne wzory, gdyż podczas pieczenia ciastka trzymają kształt i nie odkształcają się. Te ciasteczka, to dokonały pomysł na prezent dla najbliższych, choć wtedy radzę upiec z podwójnej porcji, ponieważ trudno powstrzymać się przed podjadaniem ich. 


200 g margaryny Palma spółki Bielmar
150 g cukru pudru
360 g mąki pszennej
1 jajko
1 łyżeczka pasty waniliowej
szczypta soli


Z podanych składników zagnieść szybko ciasto. Z ciasta zrobić kulę, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 30 minut. Ciasto rozwałkować na posypanym mąką blacie na grubość kilku milimetrów i wycinać ciastka w dowolnym kształcie. Ciastka układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasteczka piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180º C przez około 12 minut. Ciastka studzić na kratce.



Ciasta czy ciasteczka?

czwartek, 18 grudnia 2014

ciasteczka migdałowe z ajerkoniakiem


Pyszne maślane ciasteczka z dodatkiem mielonych migdałów, doprawione skórką z cytryny, cynamonem i kardamonem, nadziane doskonałym kremem przygotowanym z ajerkoniaku i cukru pudru. Kruche ciasteczka migdałowe z ajerkoniakiem upieczone na podstawie przepisu Agnieszki, to dokonały pomysł na prezent dla najbliższych. 



125 g masła
100 g jasnobrązowego cukru
1 jajko
200 g mąki pszennej
50 g mąki ziemniaczanej
szczypta soli
2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki kardamonu
100 g mielonych migdałów
skórka z 1 cytryny

Masło utrzeć z cukrem na gładką masę, dodać jajko i zmiksować. Do masy maślanej dodać mąki, sól, przyprawy, mielone migdały oraz skórką cytrynową i zmiksować, aż składniki się połączą. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez godzinę. Po tym czasie ciasto rozwałkować na posypanym mąką blacie na grubość kilku milimetrów i wycinać ciastka w równych kształtach, połowę pełnych a drugą połowę ciasteczek z otworami. Ciastka układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ciastka piec w piekarniku rozgrzanym do 175º C, przez około 8 minut, aż się lekko się zezłocą. Ciastka studzić na kratce. 


150 g cukru pudru
3 łyżki ajerkoniaku
 
Utrzeć ze sobą składniki nadzienia na gładką masę.

cukier puder 

Ciastka z otworkami posypać obficie cukrem pudrem. Kremem smarować środki pełnych ciastek. Na pełnych ciastkach układać te posypane cukrem pudrem, przyciskać, aby się skleiły.

środa, 17 grudnia 2014

zserbo


Zserbo to węgierskie świąteczne ciasto przekładane, bardzo ciekawe w przygotowaniu. Ciasto wyrabia się, jak drożdżowe, ale z dodatkiem mielonych orzechów włoskich oraz dodatkiem sody, ciasto tylko raz wyrasta i nie trzeba przygotowywać rozczynu. Ciasto dzieli się na trzy części, rozwałkowuje i przekłada przed pieczeniem masą przygotowaną z dżemu morelowego oraz orzechów włoskich. Ciasto po upieczeniu oblewa się rozpuszczoną czekoladą, i tak przygotowane, leżakuje dwa dni w chłodnym miejscu, co sprawia, że zyskuje w smaku. Pyszne zserbo upieczone na podstawie przepisu znalezionego u Agnieszki, to doskonała propozycja na świąteczny stół.  


350 g dżemu morelowego z wanilią
70 g orzechów włoskich

Dżem połączyć z posiekanymi drobno orzechami i odstawić.


360 g mąki pszennej
100 g mielonych orzechów włoskich
70 g cukru
110 g masła
160 ml mleka
10 g drożdży
1 łyżeczka sody
szczypta soli

Drożdże rozkruszyć do miski, zasypać cukrem i mielonymi orzechami, zalać ciepłym mlekiem i wymieszać. Do masy dodać przesianą mąkę z solą i sodą, oraz miękkie masło i zagnieść ciasto, tak aby było miękkie i odchodziło od ręki. Ciasto podzielić na trzy równe części. Na blacie lekko podsypanym mąką cienko rozwałkować pierwszy placek i wyłożyć go na dnie mniejszej prostokątnej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na tym rozsmarować połowę masy morelowo - orzechowej. Na masie ułożyć następny rozwałkowany placek oraz pozostałą masę morelowo - orzechową. Na tym ułożyć ostatni rozwałkowany placek. Ciasto przykryć szmatką kuchenną i odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut do napuszenia. Po tym czasie ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180º C na około 50 minut, aż ciasto nabierze złocistego koloru. Ciasto ostudzić.


80 g czekolady
80 g słodkiej śmietany 30%

W garnuszku rozpuścić połamaną na kawałki czekoladę, zalać śmietaną i podgrzewać na bardzo małym ogniu, cały czas mieszając, aż uzyskamy idealnie gładką polewę. Polewę rozsmarować na cieście. Ciasto odstawić do leżakowania na co najmniej 2 dni.

wtorek, 16 grudnia 2014

chleb owocowy


Wspólna grudniowa świąteczna piekarnia Amber ma wspaniały aromat za sprawą drożdżowego chleba owocowego. Ten wspaniały w smaku, pełen bakalii chleb potrzebuje czasu, nie można go robić na skróty. Przepis na chleb z suszonymi owocami na drożdżach pochodzi z książki "Artisan Breads", autorstwa Jana Hedh, znanego szwedzkiego cukiernika i piekarza, jego receptura powstała w piekarni Olof Viktors Glemminge w Szwecji. Ten bardzo świąteczny chleb owocowy jest pyszny, napakowany suszonymi owocami oraz orzechami, by go upiec potrzeba dwóch dni pracy, najpierw należy przygotować starter i namoczyć morele, a następnie przygotować ciasto właściwe. Chleb po upieczeniu długo zachowuje świeżość, najlepiej przechowuje się w plastikowych pojemnikach, można go też podgrzewać w piekarniku lub tostować. W przepisie używa się miary cup, a z porcji wychodzą cztery prostokątne foremki.


1 1/2 cups mąki pszennej chlebowej
1/4 łyżeczki drożdży instant
1/3 cup wody
3/4 łyżeczki soli


Przesypać mąkę i sól do misy robota, drożdże rozpuść w wodzie i zalać nimi mąkę. Ciasto zagniatać 10 minut na niskich obrotach. Umieść ciasto w naoliwionym plastikowym pojemniku i odstawić do lodówki na 24 godziny.

2 cups suszonych moreli
1 1/3 cups rodzynek

3/4 cup orzechów
1/3 cup pistacji
woda

Morele zalać litrem wody i moczyć je przez 24 godziny. Rodzynki moczyć w pół litra wody przez 30 minut. Po tym czasie morele osączyć na sicie i pokroić na ćwiartki.
 

8 cups i 3/4 łyżki mąki pszennej chlebowej
3/4 cup mąki razowej
3/4 cup mąki żytniej
1/4 cup cukru muscovado
2 cups i 1 3/4 łyżki wody
3 1/4 łyżeczki drożdży
7 łyżek masła
4 łyżeczki soli

Wymieszać mąki z cukrem, dodać starter, wodę, drożdże i zagniatać ciasto na niskich miksera przez 5 minut. Dodać masło i zagniatać dalej, aż ciasto będzie elastyczne. Dodać sól i zagniatać kolejne 5 minut, aż ciasto będzie plastyczne. Do ciasta delikatnie wmieszać odsączone morele, rodzynki, orzechy oraz pistacje wymieszane z łyżką mąki. Ciasto umieścić w naoliwionym pojemniku z przykrywką i odstawić do wyrośnięcia na 60 minut. Po 30 minutach przebić ciasto. Ciasto wyłożyć na posypaną mąką blat i podzielić je na 4 kule. Kule przykryć ściereczką i zostawić na 10 minut.

1/2 cup mąki żytniej
1 3/4 łyżki masła 


Spłaszczyć kule ciasta i uformować z nich bochenki, posmarować je rozpuszczonym masłem, umieścić chleby w foremkach i posypać mąką. Bochenki przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 60 minut, aż podwoją objętość. Piekarnik nagrzać do 250º C, umieścić foremki w piecu i spryskać piekarnik wodą. Po 5 minutach pieczenia zmniejszyć temperaturę do 180º C, po 10 minutach uchylić drzwiczki piekarnika, aby wypuścić parę. Piec chleby przez około 40 minut. Wyjąć chleby z pieca i z foremek, i ponownie umieścić je w piekarniku, dopiekać jeszcze 5 minut. Chleby studzić na kratce.