codzienność

niedziela, 20 grudnia 2015

masa marcepanowa


Obmyć czysto 1/2 kilo pięknych wybranych słodkich migdałów, sparzyć gotującą wodą, obrać z łupin i kłaść je w zimną wodę, aby nie sczerniały, następnie przelać przez durszlak, żeby z wody osiąkły, usiekać drobno, utrzeć na masę w donicy, skrapiając je różaną wodą. Przesiać 1/2 kilo miałkiego cukru i na stolnicy wygnieść z masą migdałową na tęgie ciasto, następnie uźywać podług potrzeby.
Maria Śleżańska
Kucharz polski
1932


Masa marcepanowa jest bardzo prosta do przygotowania, ma doskonały smak i jest niezastąpiona do świątecznych wypieków. Domowa masa marcepanowa ma idealną konsystencję i doskonale nadaje się do piernikowej krajanki z marcepanem i powidłami, pierniczków norymberskich czy też do Stollen. Masa z płatków migdałowych z cukrem i golden syropu przygotowana została według przepisu z blogu I can do that!.


1 szklanka cukru 
2 łyżki golden syropu 
1/2 szklanki wody
225 g płatków migdałowych
220 g cukru pudru 
1 łyżeczka aromatu migdałowego

Płatki migdałowe zmiksować z cukrem pudrem na mąkę. W garnku umieścić cukier, wodę, golden syrop, podgrzać do rozpuszczenia się cukru. Gotować, aż mieszanina dość mocno zgęstnieje, delikatnie przestudzić. Do migdałów z cukrem pudrem wlać gorący syrop, aromat migdałowy i całość miksować na gładką masę. Masę wyłożyć na wysypany cukrem pudrem blat i zagnieść, aż masa stanie się plastyczna i gładka. Masę marcepanową uformować w wałek i zawinąć folią spożywczą, przechowywać w lodówce. 

6 komentarzy:

  1. Wygląda perfekcyjnie :D

    OdpowiedzUsuń
  2. idealny i jeszcze te orzeszki

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo fajna jest ta deseczka/foremka.

    OdpowiedzUsuń
  4. Utrzeć w donicy!;D
    Prawdziwie świąteczny przysmak!

    OdpowiedzUsuń
  5. Właśnie z kolegą wcinamy marcepana:-)I on się pyta z czego jest i pokazałam mu Twojego marcepana:-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Oj taka domowa masa musi smakować cudownie :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.