Obmyć czysto 1/2 kilo pięknych wybranych słodkich migdałów, sparzyć gotującą wodą, obrać z łupin i kłaść je w zimną wodę, aby nie sczerniały, następnie przelać przez durszlak, żeby z wody osiąkły, usiekać drobno, utrzeć na masę w donicy, skrapiając je różaną wodą. Przesiać 1/2 kilo miałkiego cukru i na stolnicy wygnieść z masą migdałową na tęgie ciasto, następnie uźywać podług potrzeby.
Maria Śleżańska
Kucharz polski
1932
Masa marcepanowa jest bardzo prosta do przygotowania, ma doskonały smak i jest niezastąpiona do świątecznych wypieków. Domowa masa marcepanowa ma idealną konsystencję i doskonale nadaje się do piernikowej krajanki z marcepanem i powidłami, pierniczków norymberskich czy też do Stollen. Masa z płatków migdałowych z cukrem i golden syropu przygotowana została według przepisu z blogu I can do that!.
1 szklanka cukru
2 łyżki golden syropu
1/2 szklanki wody
225 g płatków migdałowych
220 g cukru pudru
1 łyżeczka aromatu migdałowego
Płatki migdałowe zmiksować z cukrem pudrem na mąkę. W garnku umieścić cukier, wodę, golden syrop, podgrzać do rozpuszczenia się cukru. Gotować, aż mieszanina dość mocno zgęstnieje, delikatnie przestudzić. Do migdałów z cukrem pudrem wlać gorący syrop, aromat migdałowy i całość miksować na gładką masę. Masę wyłożyć na wysypany cukrem pudrem blat i zagnieść, aż masa stanie się plastyczna i gładka. Masę marcepanową uformować w wałek i zawinąć folią spożywczą, przechowywać w lodówce.
Wygląda perfekcyjnie :D
OdpowiedzUsuńidealny i jeszcze te orzeszki
OdpowiedzUsuńBardzo fajna jest ta deseczka/foremka.
OdpowiedzUsuńUtrzeć w donicy!;D
OdpowiedzUsuńPrawdziwie świąteczny przysmak!
Właśnie z kolegą wcinamy marcepana:-)I on się pyta z czego jest i pokazałam mu Twojego marcepana:-)
OdpowiedzUsuńOj taka domowa masa musi smakować cudownie :)
OdpowiedzUsuń