Ciasteczka bardzo kruche i delikatne, wspaniale pachną waniliowo podczas pieczenia. Z ciastem bardzo dobrze się pracuje, można wyciskać i wycinać z niego dowolne kształty. W wersji świątecznej te kruche ciasteczka można ozdobić dowolnie lukrem.
200 g masła
300 g mąki krupczatki
80 g cukru
20 g cukru z wanilią
2 łyżki śmietany
szczypta soli
Z podanych składników zagnieść szybko ciasto. Z ciasta zrobić kulę, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 30 minut. Ciasto rozwałkować na posypanym mąką blacie na grubość kilku milimetrów i wycinać ciastka w dowolnym kształcie. Ciastka układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasteczka piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180º C przez około 12 minut. Ciastka studzić na kratce.
Fajny pomysł z miejscem na brzeg szklanki:)
OdpowiedzUsuńFajny pomysł z miejscem na brzeg szklanki:)
OdpowiedzUsuńPiękne :)
OdpowiedzUsuń