codzienność

piątek, 18 grudnia 2015

pierogi z kapustą i grzybami


Pierogi z nadzieniem zrobionym z kiszonej kapusty oraz mieszanych grzybów leśnych to obowiązkowa potrawa na wigilijnym stole. Pyszne pierogi z kapustą i grzybami idealnie smakują podane do barszczu wigilijnego.


500 g kiszonej kapusty
50 g suszonych grzybów
250 g grzybów leśnych
1 cebula
2 łyżki oleju
sól
pieprz 


Suszone grzyby zalać wodą i odstawić na godzinę, odcedzić, następnie zalać znowu wodą i gotować do miękkości. Kapustę umieścić w garnku, zalać wodą i gotować, aż będzie miękka, następnie odcedzić. Na oleju podsmażyć posiekaną cebulę, dodać posiekane grzyby suszone i świeże oraz ugotowaną kiszoną kapustę, całość podsmażyć, doprawić do smaku solą i pieprzem. Całość ostudzić i zmielić.


500 g mąki pszennej
1 szklanki wody
1 jajko
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka masła


Do miski przesiać mąkę, zrobić w niej wgłębienie, dosypać sól, dodać masło. Wlać gorącą wodę, wbić jajko. Drewnianą łyżką mieszać we wgłębieniu powstającą masę zabierając z brzegów mąkę. Kiedy powstaje jednolita masa przełożyć ciasto na blat i wyrabiać ręcznie. Można trochę podsypać mąką. Jeśli ciasto będzie się kleiło umyć i osuszyć dokładnie ręce i wyrabiać dalej. Starać się nie dosypywać mąki, ciasto przestaje się kleić podczas wyrabiania. Ciasto po wstępnym wyrobieniu, około 2 minut przerzucać z ręki do ręki jak piłkę, silnie uderzając. Czynność powtarzać kilkanaście razy. Wyłożyć ciasto na blat, ugniatać około minuty i znowu przerzucać z ręki do ręki. Ciasto dzięki temu zyska aksamitną konsystencję, jest delikatne i miękkie. Idealnie się rozwałkuje. Ciasto rozwałkować cienko i szklanką wykrawać kółka. Na każdym kłaść nadzienie i składać w półksiężyce, a następnie zlepiać końce formując pierożki. Ułożyć na stolnicy delikatnie obsypanej mąką. W dużym garnku zagotować wodę z solą, wkładać pierogi do gotującej się wody, po wypłynięciu gotować jeszcze chwilkę. Pierogi podawać ze zrumienioną cebulką. 

4 komentarze:

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.