Kostka piernikowa z domowej roboty marcepanem i powidłami śliwkowymi z rumem, oblana czekoladą i ozdobiona orzechami laskowymi jest wyśmienita. Ciasto piernikowe z tego przepisu jest bardzo wilgotne i mięsiste o wspaniałym aromacie kawy zbożowej. Piernik jest błyskawiczny do przygotowania, do upieczenia na ostatnią chwilę przed świętami, zaraz po upieczeniu i ostudzeniu można zabrać się za jedzenie, nie czekając, by dojrzał. Piernik jest idealny, by przygotować z niego kostkę piernikową, przełożoną marcepanem i powidłami. Przepis na kostkę piernikową z marcepanem i powidłami dodaję do akcji 9 Festiwal Pierniczków.
300 g mąki pszennej tortowej
125 g masła
250 g brązowego cukru
250 ml mleka
2 jajka
2 łyżki miodu
2 łyżki powideł śliwkowych z rumem
2 łyżki przyprawy do piernika
2 łyżki kakao
2 łyżeczki sody
2 łyżki kawy zbożowej
W garnku roztopić masło, dodać cukier i wymieszać, dodać miód, powidła śliwkowe z rumem, przyprawę do piernika i kakao. Całość podgrzewać jeszcze przez minutę na minimalnym ogniu cały czas mieszając. Zdjąć garnek z ognia, chwilę odczekać i do masy dodać kolejno sodę, kawę zbożową, mleko oraz roztrzepane jajka. Wszystko szybko oraz energicznie wymieszać łyżką. Do ciasta dodawać stopniowo mąkę i całość wymieszać na gładką masę. Ciasto wyłożyć do mniejszej foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Piernik wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 175º C na około 45 minut. Piernik wyjąć z piekarnika i ostudzić.
Piernik przekroić wzdłuż na pół. Pierwszy blat ciasta ułożyć na desce, na wierzchu rozsmarować masę marcepanową, następnie równomiernie rozsmarować powidła. Przykryć kolejnym blatem piernika. Piernik pokroić w kostkę.
150 g czekolady
50 g masła
2 łyżki mleka
50 g orzechów laskowych
Orzechy rozłożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180º C na około 12 minut. Orzechy ostudzić i obrać z łupinek. W garnuszku podgrzać mleko z masłem, dodać połamaną czekoladę. Całość podgrzewać, aż czekolada się rozpuści i powstanie gładka masa. Kostkę piernikową posmarować polewą czekoladową i udekorować orzechami.
Kamila,
OdpowiedzUsuńi u mnie ta kostka musi być!
Uwielbiamy ją.
Polewam ją lukrem, przekładam morelową konfiturą i nie daję orzechów.
Ach, wygląda przepięknie! Taka kostka jest rewelacyjna. Mniamm, mniam :)
OdpowiedzUsuńNa jaki rozmiar formy jest podany przepis?
OdpowiedzUsuńForma taka mniej więcej 30 na 25 cm, pozdrawiam
Usuń