codzienność

niedziela, 13 października 2024

kokosowe ciasto z bezą i śliwkami


Kokosowe ciasto z bezą i śliwkami, jest niewysokie, ale bardzo smaczne. W cieście tym doskonale połączyło się ciasto ucierane z dodatkiem wiórków kokosowych ze śliwkami i kokosową bezą. To ciasto jest doskonale na jesienny podwieczorek i można je szybko upiec.

180 g masła
150 g cukru
10 g cukru z wanilią
2 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
150 g mąki pszennej
70 g wiórków kokosowych
szczypta soli
300 g śliwek

W misce utrzeć miękkie masło z cukrami i solą na jasną, puszystą masę. Cały czas miksując dodawać po jednym jajku, kolejne jajko dodawać, kiedy poprzednie całkowicie połączy się z masą. Do masy wmieszać mąkę, wiórki oraz proszek do pieczenia. Masę przelać do mniejszej blachy wyłożonej papierem do pieczenia, na wierzchu rozłożyć wypestkowane śliwki.

5 białek
160 g cukru
szczypta soli
50 g wiórków kokosowych
30 g płatków kokosowych

W misce ubić białka z solą na sztywną pianę, cały czas ubijając dodawać powoli cukier, aż masa będzie gęsta i lśniąca. Na koniec wmieszać do bezy wiórki kokosowe. Bezę rozłożyć równomiernie na śliwkach, posypać płatkami kokosowymi. Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180º C i piec przez około 50 minut, aż beza będzie chrupka i wypieczona.