codzienność

czwartek, 31 października 2024

ciastka dynie


Kruche i delikatne ciasteczka idealnie nadają się na Halloween, z ciastem bardzo dobrze się pracuje, można wycinać z niego dowolne kształty oraz wyciskać przeróżne wzory, gdyż podczas pieczenia ciastka trzymają kształt i nie odkształcają się. Ciastka dynie przekładane masą kajmakową, są idealnym dodatkiem do kawy, sprawdzą się też jako słodki upominek dla najbliższych, choć wtedy radzę upiec z podwójnej porcji, ponieważ trudno powstrzymać się przed podjadaniem ich.
 
200 g masła
150 g cukru pudru
360 g mąki pszennej
1 żółtko
1 jajko
szczypta soli

Z podanych składników zagnieść szybko ciasto. Z ciasta zrobić kulę, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 30 minut. Ciasto rozwałkować na posypanym mąką blacie na grubość kilku milimetrów i wycinać ciastka w kształcie dyni, całe i z okienkiem. Ciastka układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

1 białko
30 g cukru
100 g masy kajmakowej

Ciastka z okienkiem posmarować rozmąconym białkiem i posypać cukrem. Ciasta piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180º C przez około 12 minut. Ciastka studzić na kratce. Następnie posmarować pośrodku pełne ciastka masą kajmakową i przykryć drugim z dziurką, przycisnąć aby się skleiły.

1 komentarz:

  1. Kamila, daj ciasteczko...Ale pewnie już dawno zjedzone.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.