codzienność

wtorek, 29 października 2024

kruche ciasto z jabłkami i bezą


Pyszne, bardzo kruche ciasto o waniliowym aromacie, z bezą, warstwą prażonych jabłek doprawionych cynamonem, przykryte kruszonką, składa się na idealne ciasto. Ciasto przygotowane z dodatkiem smalcu, który sprawia, że ciasto jest bardzo kruche. Kruche ciasto z jabłkami i bezą, to bardzo jesienne ciasto, któremu trudno mu się oprzeć.

1000 g jabłek
50 g cukru
1 łyżeczka cynamonu

Obrane jabłka zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Jabłka umieścić w garnku, dodać cukier, cynamon i całość podgrzać, co pewien czas mieszając, aż do lekkiego podduszenia jabłek i wyparowania soku. Całość odstawić do ostudzenia.

500 g mąki pszennej
5 żółtek
30 g cukru
10 g cukru z wanilią
130 g smalcu
120 g masła
szczypta soli

W misce rozkruszyć jak kruszonkę podane składniki. Wyłożyć mniejszą formę papierem do pieczenia, na dnie rozkruszyć 2/3 ciasta, całość ugnieść. Na cieście rozłożyć równomiernie uduszone jabłka.

5 białek
160 g cukru
10 g cukru z wanilią
szczypta soli
cukier puder

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, następnie powoli ubijając dodawać cukier i cukier z wanilią, ubijać, aż się dobrze rozetrą. Bezę rozłożyć na warstwie jabłek. Na wierzchu rozkruszyć jak kruszonkę pozostałe ciasto. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180° C na około 60 minut. Ciasto ostudzić w lekko uchylonym piekarniku. Ciasto przed podaniem osypać cukrem pudrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.