Chleb dyniowy z przepisu Zorry rządzi w październikowej piekarni Amber. Chleb jest bardzo smaczny, pieczony w foremce na zakwasie z surową dynią z dodatkiem pestek i sezamu. Chleb ten ma chrupiącą skórkę i miękki miękisz.
20 g zakwasu pszennego
50 g mąki pszennej
30 g wody
W misce wymieszać wszystkie składniki zaczynu i pozostawić na noc do wyrośnięcia w temperaturze pokojowej.
cały zaczyn
100 g dyni
180 g wody
1/4 łyżeczki melasy
30 g mąki pełnoziarnistej
370 g mąki pszennej
4 g drożdży
50 g pestek dyni
20 g nasion sezamu
11 g soli
100 g dyni
180 g wody
1/4 łyżeczki melasy
30 g mąki pełnoziarnistej
370 g mąki pszennej
4 g drożdży
50 g pestek dyni
20 g nasion sezamu
11 g soli
Do misy miksera włożyć zaczyn, mąki, melasę, drożdże, startą na tarce dynię, pestki dyni oraz sezam, dodać wodę i zacząć wyrabiać ciasto na najniższym poziomie przez 4 minuty. Dodać sól i wyrabiać ciasto przez kolejne 8 minut przy prędkości 1. Pozostawić ciasto do wyrośnięcia na 90 minut, składając je dwa razy co 30 minut. Uformować ciasto w podłużny kształt i ułożyć je w podłużnej foremce wyłożonej papierem do pieczenia, pozostawić do wyrośnięcia na około 45 minut. Piec chleb w piekarniku rozgrzanym do 230° C przez 20 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 200° C i piec przez 20 minut. Po tym czasie wyjąć chleb z formy i dopiekać chleb przez 10 minut w temperaturze 180° C. Chleb studzić na kratce.
Chleb dyniowy na blogach:
Ma super dyniowy kolor . Dziękuję za październikowe pieczenie!
OdpowiedzUsuńWnętrze jak jesienny liść. Śliczny! Dziękuję za wspólny czas.:*
OdpowiedzUsuńKamilko - upiekł Ci się idealnie :) Ja też jestem bardzo z tego wypieku zadowolona :) Pozdrawiam serdecznie Małgosia
OdpowiedzUsuńSmakowicie wyglądający miękisz i widać w nim piękno dyni. Gratuluję i do kolejnego wspólnego wypiekania.
OdpowiedzUsuń