Sernik waniliowo - dyniowy przygotowany został na podstawie przepisu Henryki Tuszyńskiej autorki książki "Moje sprawdzone przepisy. Pyszna kuchnia na co dzień i na imprezy". Sernik, w którym zostało połączone kruche kakaowe ciasto z dwoma rodzajami masy sernikowej, jest bardzo smaczny i pięknie prezentuje się na stole.
220 g mąki pszennej
140 g masła
50 g cukru pudru
30 g kakao
2 żółtka
szczypta soli
140 g masła
50 g cukru pudru
30 g kakao
2 żółtka
szczypta soli
Z podanych składników zagnieść kruche ciasto. W tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, na dnie i bokach formy wyłożyć 3/4 ilości ciasta.
400 g twarogu sernikowego
150 g puree z dyni
2 jajka
30 g mąki pszennej
10 g cukru z wanilią
70 g cukru
150 g puree z dyni
2 jajka
30 g mąki pszennej
10 g cukru z wanilią
70 g cukru
W misce zmiksować na gładko wszystkie składniki.
600 g twarogu sernikowego
2 białka
30 g mąki pszennej
10 g cukru z wanilią
70 g cukru
2 białka
30 g mąki pszennej
10 g cukru z wanilią
70 g cukru
W misce zmiksować na gładko wszystkie składniki. Na kruchym cieście wyłożonym w formie wykładać naprzemiennie do dwie łyżki każdej z mas, aż do wyczerpania składników. Na wierzchu rozkruszyć jak kruszonkę pozostałe kruche ciasto. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180° C na około 60 minut. Ciasto ostudzić w lekko uchylonym piekarniku. Gdy ostygnie, schłodzić w lodówce.
Sernik dyniowy to deser, na który jestem gotowa w każdej chwili!
OdpowiedzUsuń