Pyszne i bardzo wilgotne babeczki z ajerkoniakiem, udekorowane ajerkoniakowym kremem i owocami. Babeczki są szybkie do przygotowania, wystarczy tylko dobrze zmiksować składniki. Babeczki z ajerkoniakowym kremem umilą chwile przy kawie.
120 g mąki pszennej
100 g cukru
125 ml oleju
125 ml ajerkoniaku
2 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
Jajka utrzeć z cukrem i szczyptą soli na puszystą masę, dodać olej, likier i całość zmiksować. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i połączyć z masą jajeczną i zmiksować do połączenia się składników. Masę przelać do foremek wysmarowanych masłem. Babeczki wstawić do piekarnika nagrzanego do 180° C na około 25 minut, aż patyczek wbity w ciasto zostanie suchy.
150 ml śmietany do ubijania
50 g cukru pudru
30 ml ajerkoniaku
1 łyżeczka żelatyny
20 ml wody
W miseczce w gorącej wodzie wymieszać żelatynę, ostudzić. W misce ubić śmietanę z cukrem, następnie powoli wlewać likier cały czas ubijając. Do kremu dodać żelatynę i ubić. Krem przełożyć do rękawa cukierniczego z ozdobną tylką i ozdobić kremem wierzch babeczek. Babeczki udekorować owocami.
Ale cudeńka , Kamilka w jakiej foremce je piekłaś?
OdpowiedzUsuńAluś, w foremce do mufinek :)
Usuńtakiej najzwyklejszej?
UsuńAluś, tak najzwyklejszej, wysmarowanej masłem, bez papilotek :)
UsuńPrzepiękne! Widzę, że pogoda dopisuje!!!
OdpowiedzUsuńGosiu, korzystać należy :) Pozdrawiam
UsuńJakie cudnie wiosenne zdjecie tych babeczek!
OdpowiedzUsuńBea, wiosna jest wspaniała :) Pozdrawiam
UsuńA u Ciebie jak zwykle prawdziwa ROZPUSTA!
OdpowiedzUsuńNo to oddajmy się jej...