Rożki migdałowe z fiołkowym kremem, to urocze i pyszne ciasteczka. Rożki migdałowe z przepisu Jana Czernikowskiego z książki "Ciasta, ciastka, ciasteczka. Wypiek domowy", można nadziewać dowolnym kremem. Ja nadziałam rożki bitą śmietaną z kwiatami fiołka wonnego. Rożki po upieczeniu można przechowywać przez tydzień, ale nadziewać je należy tuż przed podaniem.
100 g płatków migdałowych
100 g cukru
25 g masła
1 łyżka mąki pszennej
1/2 cytryny
1/2 pomarańczy
100 g cukru
25 g masła
1 łyżka mąki pszennej
1/2 cytryny
1/2 pomarańczy
W misce wymieszać cukier, rozpuszczone masło, posiekane płatki migdałowe, skórki oraz sok z cytrusów oraz mąkę. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia ,w sporych odstępach, układać łyżką masę wielkości orzecha włoskiego. Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180º C i piec 15 minut. Po wyjęciu z piekarnika gorące placuszki zwijać w rożki.
250 g śmietany do ubijania
20 g cukru pudru
1/6 szklanki płatków fiołka
20 g cukru pudru
1/6 szklanki płatków fiołka
W misce ubić śmietanę i cukrem, pod koniec ubijania dodać płatki fiołka i jeszcze chwilę ubijać. Kremem nadziewać rożki.
Teraz znowu rożki z fiołkami!
OdpowiedzUsuńRozpieszczasz zmysły...
Bajeczne!!!!!!!!!!!!!!!!!! Kamilka adoptuj mnie :D
OdpowiedzUsuń