codzienność

wtorek, 19 grudnia 2017

sałatka śledziowa z żurawiną i czerwoną cebulą


Bez ryb nie wyobrażamy sobie kolacji wigilijnej. Są one nieodłącznym elementem tradycji oraz bardzo ważnym symbolem wigilijnego stołu, podobnie jak barszcz wigilijny, uszka z kapustą i grzybami czy też pierogi. Ryby, które symbolizują szczęście i pomyślność w nadchodzącym Nowym Roku należą do ścisłego kanonu potraw wigilijnych, dlatego wraz z firmą SEKO SA - na fali smaku wzięłam udział w akcji JEDNA Z DWUNASTU. SEKO SA to wiodące polskie przedsiębiorstwo przetwórstwa rybnego. Firma powstała w 1992 roku w Porcie Rybackim „Dalmor" w Gdyni, a w 1995 roku została przeniesiona do Chojnic. W ofercie SEKO SA jest ponad 200 pozycji asortymentowych, w różnych kategoriach. Są to marynaty, mrożonki, pasty, sałatki i konserwy przygotowane głównie na bazie śledzia i makreli sprowadzanych z certyfikowanych łowisk Islandii, Norwegii, Danii, Niemiec i Kanady. Z filetów śledziowych solonych a’la matjas przygotowałam sałatkę śledziową z żurawiną i czerwoną cebulą. Żurawina, czerwona cebula i śledź, to połączenie wyjątkowe w smaku, zwłaszcza w ten szczególny czas. Prosta sałatka, która zawiera tylko kilka składników najwyższej jakości z pewnością będzie rarytasem wigilijnego stołu.


200 g filetów śledziowych solonych a’la matjas
100 g suszonej żurawiny
1 czerwona cebula
50 g majonezu
pieprz

 
Pokrojone w kostkę filety śledziowe włożyć do miseczki, dodać żurawinę, posiekaną w kostkę cebulę, majonez, doprawić do smaku pieprzem i całość wymieszać. Sałatkę odstawić do schłodzenia.


2 komentarze:

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.