Pierniczki o migdałowym aromacie, są idealne do podgryzania, sprawdzą się także jako słodki upominek. Pierniczki z tego przepisu wychodzą idealne równe, więc można wycinać z ciasta dowolne kształty i dowolnie ozdabiać. Pierniczki marcepanowe przepisu Jolanty Muras z książeczki "Najlepsze pierniki i makowce" dodaję do akcji Festiwal Pierniczków.
400 g mąki pszennej
250 g masła
150 g cukru
30 g cukru z wanilią
1 jajko
1 łyżka przyprawy do piernika
100 g masy marcepanowej
100 g mielonych migdałów
W misce wymieszać mąkę, mielone migdały z przyprawą do piernika, dodać posiekane masło, cukry i wymieszać. Do masy dodać jajko, masę marcepanową i szybko zagnieść gładkie ciasto. Ciasto uformować w kulę, zawinąć w folię spożywczą i schować do lodówki na około 30 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkować na posypanym mąką blacie na grubość kilku milimetrów i foremką wycinać pierniczki w dowolnym kształcie. Pierniczki układać na blaszce wyłożonej papierem. Piec około 12 minut w temperaturze 180º C, aż się ładnie zarumienią. Pierniczki studzić na kratce. Pierniczki ozdabiać dowolnie.
Świetny pomysł! ;-)
OdpowiedzUsuńPierniczkami święta stoją :-)
OdpowiedzUsuńCudne pierniczkowanie!
OdpowiedzUsuń