codzienność

czwartek, 21 grudnia 2017

piernikowa krajanka


Piernikowa krajanka napakowana suszoną żurawiną i orzechami, z wierzchu pokryta pomarańczowym lukrem, jest przepyszna i bardzo aromatyczna. Pierniczki są idealne do jedzenia zaraz po upieczeniu, ale z czasem zyskują w smaku i aromacie, więc można je dłużej przechowywać z zamkniętym pojemniku. Krajanka jest szybka do przygotowania, wystarczy bowiem zagnieść ciasto, uformować z niego wałki, upiec, polukrować i pokroić na gorąco. Przepis na krajankę dodaję do akcji Festiwal Pierniczków.


150 g cukru pudru
sok z 1/4 pomarańczy

 
Z podanych składników przygotować lukier, odstawić.


400 g mąki pszennej
250 g cukru pudru
3 jajka
150 g masła
1/2 łyżeczki sody
3 łyżeczki przyprawy do piernika
skórka z 1 pomarańczy
60 g suszonej żurawiny
60 g orzechów 
 
Do miski dodać składniki i wyrobić gładkie ciasto. Na blacie posypanym mąką z ciasta uformować sześć wałków. Wałki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180° C i piec wałki około 20 minut, aż patyczek wbity w ciasto zostanie suchy. Wałki przełożyć na kratkę do studzenia i jeszcze ciepłe pokrywać lukrem. Następnie wałki pokroić na kawałki. Krajankę przechowywać w zamkniętym pojemniku. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.