Pierniczki przygotowane z dodatkiem smalcu, który sprawia, że są one kruche i delikatne. Pierniczki upieczone na podstawie tego przepisu można dowolnie formować i wycinać różne kształty. Pierniczki są idealne do jedzenia zaraz po upieczeniu, ale z czasem zyskują w smaku i aromacie, więc można je dłużej przechowywać z zamkniętym pojemniku. Przepis na pierniczki na smalcu upieczone na podstawie starego przepisu, dodaję do akcji Festiwal Pierniczków.
450 g mąki pszennej
100 g smalcu
60 g miodu
120 g cukru
125 ml mleka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
5 g kakao
2 łyżeczki przyprawy do piernika
W garnuszku podgrzać mleko, smalec i miód, aż składniki się rozpuszczą. W misce wymieszać mąkę z przyprawą do piernika i proszkiem do pieczenia, dodać rozpuszczone składniki i wyrobić gładkie ciasto. Ciasto rozwałkować na posypanym mąką blacie na grubość kilku milimetrów i foremką wycinać pierniczki w dowolnym kształcie i formacie. Pierniczki układać na blaszce wyłożonej papierem. Piec około 12 minut w temperaturze 180º C, aż się ładnie zarumienią. Pierniczki studzić na kratce. Pierniczki ozdabiać dowolnie.
o matko jakie śliczne :D Ta choinka to gotowa foremka czy sama Kamila wycinałaś? A te ludki na dole to taka foremka 5 ramienna gwiazdka?
OdpowiedzUsuńAluś, gwizdka to foremka tak wycięta, a te ludki to z pięcioramiennej gwiazki i oczka za pomocą szpikulca zrobione :) Potrzeba matką wynalazku, ale foremka ludzik z orzeszkiem na liście jako pozycja 1024 hihihi :)
Usuń